PSV heeft muntjesgooiers in beeld

PSV heeft tot dusver drie supporters gesproken die zich dinsdag op het Plaza Mayor in Madrid hebben misdragen tegenover bedelende zigeunervrouwen. Het drietal is uitgenodigd voor een sanctiegesprek, liet directeur Toon Gerbrands vrijdag weten. Twee andere betrokkenen die duidelijk herkenbaar in beeld zijn geweest, hoopt de club nog op te sporen.

redactie
Fans van PSV in Madrid. Beeld Youtube
Fans van PSV in Madrid.Beeld Youtube

Fans van PSV die in Madrid waren voor de return van de achtste finale in de Champions League tegen Atlético, gooiden dinsdag muntjes naar de vrouwen. Eén supporter stak een bankbiljet in brand voor hun ogen. Beelden van het wangedrag gingen de hele wereld over en zorgden voor veel verontwaardiging.

PSV heeft inmiddels contact gehad met het Openbaar Ministerie en afgesproken dat er wordt meegewerkt als vanuit Spanje een rechtshulpverzoek komt om de daders aan te pakken.

'Deze kleine groep mensen heeft PSV als club veel schade berokkend. Dat doet ons pijn', zei Gerbrands vrijdag in een toelichting. 'Ook voor de 3800 supporters die ons gesteund hebben en zich volgens de Spaanse politie uitstekend hebben gedragen, komt dit hard aan. Zij worden onterecht geassocieerd met dit verwerpelijke gedrag. PSV had een goed imago en dat heeft de afgelopen dagen een deuk opgelopen. We hopen te gaan bewijzen dat dit een eenmalig verschrikkelijk incident is geweest.'

Afschuw

Premier Mark Rutte heeftvrijdag tegen zijn Spaanse collega Mariano Rajoy zijn afschuw uitgesproken over het gedrag van PSV-fans. Rajoy liet zich eerder uit over het gedrag van de PSV-supporters: hij noemde hen barbaren en vindt dat de supporters moeten worden vervolgd.

Sportminister Edith Schippers vindt dat de PSV-supporters die zich misdroegen, hard moeten worden aangepakt. Ze vindt hun gedrag afschuwelijk, te walgelijk voor woorden en diep beschamend. En ze denkt dat heel veel Nederlanders daar net zo over denken.

'Nederland staat er verschrikkelijk op. Dit hoort totaal niet bij sport', zei ze voor het begin van de ministerraad. Ze benadrukte dat Nederlandse fans onlangs al in opspraak kwamen door een fontein in Rome te vernielen.

Het 'walgelijke' gedrag van de PSV-fans mag niet zonder gevolgen blijven, vindt Schippers. Nederland is bereid te helpen bij het Spaanse onderzoek naar de incidenten. Ze is heel erg blij dat PSV meteen 'fel' afstand heeft genomen van de wandaden.

'Jammer en niet chic'

Voorzitter van de PSV-supportersvereniging Harrie Timmermans noemt het voorval tegenover de Telegraaf 'jammer en niet chic'. Maar hij wil het wel wat nuanceren: 'We hebben te maken met ongeveer tweeduizend supporters op een plein dat een grote aantrekkingskracht heeft op bedelaars en bedelaarsters. Ik heb begrepen dat zij erg opdringerig waren. Daar is dit uit voortgekomen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden