PSV doet in alles denken aan een kampioen

Een zondagsschot van André Ooijer leidde gisteren in Rotterdam de total-loss van Feyenoord in. Of de schade onherstelbaar is, na de nederlaag tegen PSV (1-2), konden of wilden de betrokkenen uit Rotterdam noch Eindhoven zeggen....

Meer nog dan de cijfers suggereren heeft PSV echter een grote voorsprong op Feyenoord genomen - om over het verschil met bijvoorbeeld Ajax maar te zwijgen. PSV voldoet momenteel aan alle eisen die aan een kampioen kunnen worden gesteld. Het was veelbetekenend dat de ploeg voor de eerste maal sinds 1986 kon winnen in Stadion Feijenoord.

PSV is homogeen, vol zelfvertrouwen en veelzijdig en laat zich niet snel van de wijs brengen. De spelers reageerden laconiek op de sneeuwbal-aanvallen van agressieve Feyenoord-supporters. Eén PSV'er vooral trof het slecht, Bouma die in de tweede helft een bal op zijn achterhoofd voelde ploffen.

De minpunten (de lage leeftijd vooral en de onderbezetting van bepaalde posities) spelen PSV al wekenlang geen parten. Eén wedstrijd verloor PSV pas in 2001, zonder gevolgen overigens, tegen Parma.

De overige negen duels in 2001 werden gewonnen, vaak op superieure wijze, soms nipt en moeizaam, zoals in Rotterdam waar van een overtuigende overmeestering van de tegenstander geen sprake was. PSV was echter een fractie sluwer en krachtiger dan de tegenstander en dat bleek voldoende voor een cruciale overwinning.

Niet PSV dat in de afgelopen weken zwaar op de proef werd gesteld, maar Feyenoord had in fysiek opzicht het minste te bieden. Bosvelt en Paauwe keerden weliswaar terug in het elftal na blessures, toonaangevend waren ze niet in de Kuip, althans niet zo nadrukkelijk als voor het winterreces. Paauwe scoorde overigens wel, in de slotfase met een daverende vrije trap.

Het zwaarst woog de absentie van de twee vleugelspitsen, Kalou en Leonardo, zonder wie het spel van Feyenoord nauwelijks onverwachte impulsen krijgt. Hun vervangers, Van Vossen en Smolarek, beten zondagmiddag hun tanden machteloos en steeds gefrustreerder stuk op Jan Heintze en André Ooijer.

Als de voornaamste wapens van PSV noemde trainer Gerets gisteren het zelfvertrouwen, de cohesie van de selectie en het vermogen van spelers om zichzelf weg te cijferen ten behoeve van het collectief. Dat, in combinatie met het talent van individuele spelers, heeft van PSV (opnieuw) een kampioenselftal gemaakt.

Zo zelfverzekerd als bijvoorbeeld doelman Waterreus is Gerets (nog) niet. Waterreus verklaarde donderdag in Parma dat PSV kampioen zou worden als de ploeg in Rotterdam een nederlaag zou kunnen voorkomen. Naar eigen zeggen nam Gerets met verbazing kennis van de uitdagende uitspraak van de doelman.

Gerets prijst zich momenteel echter net zo gelukkig als Waterreus. De taken en de speelwijze zijn bekend bij de spelers, blessures of schorsingen kent PSV nauwelijks en de ploeg is niet afhankelijk van een of twee spelers. Het is veelzeggend dat Gerets maar vier minuten en vijftien seconden nodig had om zijn spelers te instrueren, zoals hij zelf gisteren onthulde.

Zoals zo vaak het afgelopen decennium was Feyenoord - PSV geen extravagante wedstrijd. De aanvoerlijnen op het middenveld waren aan beide zijden bijna voortdurend verstopt, de aanvallers waren niet opgewassen tegen de verdedigers en spektakel voor de doelen bood de wedstrijd nauwelijks. PSV had veel te danken aan de beginfase waarin Feyenoord verlegen voor de dag kwam en daarvoor prompt werd bestraft.

Een offensief van een zeer zelfverzekerde ploeg werd in de zesde minuut onderbroken door een doelpunt van Ooijer. De rechtsback had Smolarek van zich afgeschud en passeerde Dudek met een schot van grote afstand. Uitzonderlijk was het niet dat Ooijer scoorde. Ook in de duels met Dinamo Kiev (uit) en Parma (thuis) trof hij dit seizoen doel.

Feyenoord kwam de klap niet te boven en allerminst overtuigend werd gezocht naar de gelijkmaker. In de eerste helft hield Feyenoord gelijke tred met PSV, in de tweede niet meer. Terwijl het spelpeil zakte, werd PSV gevaarlijker. De Jong profiteerde van een wonderlijke samenloop van omstandigheden.

Invaller Van Gobbel maakte een overtreding op Kezman en de defensie van Feyenoord haperde, wachtend op een fluitsignaal. Jol paste echter de voordeelregel toe. PSV reageerde alert en via Lucius en Bouma kwam De Jong oog in oog met Dudek te staan (0-2). De woede van de Kuip richtte zich daarna op de scheidsrechter en diens secondant.

Dat was ten onrechte. Hoewel hij in tweede helft natrappen van Nikiforov tegen Tomasson over het hoofd zag, leidde Dick Jol uit Scheveningen het niet bijster interessante duel tussen twee voortdurend geïrriteerde ploegen op zeer overtuigende wijze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.