PSV boekt benauwde zege tegen Excelsior en zet indrukwekkende zegereeks voort (1-2)

PSV blijft de winstreeks uitbreiden. Door een benauwde zege bij Excelsior (1-2) staat de teller nu op negen. Maar PSV tart het lot telkens een stukje meer en mag dankbaar zijn dat doelman Jeroen Zoet in goede vorm steekt.

PSV'er Nicolas Isimat-Mirin mag blij zijn met Jeroen Zoet in zijn rug. Foto anp

Onverklaarbaar concentratieverlies brengt de ploeg van Cocu geregeld in de problemen, bovendien blijft de defensie kwetsbaar ogen, terwijl het in aanvallend opzicht steeds meer moet leunen op goalgetter Lozano die wéér scoorde, waar de klasse vanaf druipt, maar die voor de rest niet al te veel klaarmaakt op kunstgras. Dat geldt voor meer PSV'ers trouwens, Gaston Pereiro voorop.

Soeverein

Vorige week kreeg PSV met de late 0-1 winst bij PEC te veel, vanmiddag mocht ook Excelsior, zeker op basis van de tweede helft, zich beklagen dat het geen punt overhield aan de ontmoeting met de soevereine koploper.

Soeverein wat betreft de voorsprong dan, die acht punten blijft op Ajax. Soeverein wil het voetbal maar niet worden. PSV is een samenvattingenploeg. In fases versnelt het, vliegt het soms zelfs eruit. Het raakte ook tweemaal de lat, één keer de paal en zag een doelpunt onterecht afgekeurd.

Die versnellingen waren voor rust niet eens echt nodig. Op het gemak kwam het tegen het tamme Excelsior, dat drie belangrijke basisspelers (De Wijs, Bruins, Faik) miste, tot schietkansen. Via de wat slome Pereiro, via de iets te zelfzuchtige Locadia en de, zoals bijna vertrouwd, ongelukkige De Jong die de paal vond en daarvoor Mattheij de 0-1 zag maken. Mattheij is de ervaren verdediger van Excelsior die zoveel angst had voor De Jong dat hij een voorzet van Brenet na een kwartiertje zelf binnen werkte.

Pechshow

Daarna was er een vroege pauze van een kwartier voor de toeschouwers, want er gebeurde tussen dat doelpunt en minuut 30 niets. Tot PSV besloot de vrije rechterkant wat vaker te benutten. Een schot van Lozano werd tot hoekschop getikt, de corner ging via het hoofd van verdediger Schwaab tegen de onderkant van de lat, de rebound miraculeus net naast. Kort daarop stapte rechtsback Arias weer op zijn brommer om de bal terug te leggen op Lozano die via de arme Mattheij raak schoot.

Na rust ging de pechshow van Luuk de Jong vrolijk verder. Een voorzet ging via zijn schouder in het doel, zo leek het, maar scheidsrechter Kamphuis oordeelde dat het een handsbal betrof en keurde het doelpunt af.

Vrij onverwacht kwam Excelsior plots terug in de wedstrijd dankzij een sterke actie van de tot dat moment onzichtbare flankspeler Elbers die de vogelvrije middenvelder Koolwijk vond. De Excelsioraanvoerder vond daarop gemakkelijk de verre hoek. Drie minuten later kreeg Elbers zelf de kans op 2-2 in de schoot geworpen door een lakse breedtepass van Isimat, maar doelman Zoet redt knap.

Moeizame zege

Daarna bracht PSV de wedstrijd weer in slaap, om in de 73e minuut plots bruut te ontwaken na een kans in drievoud voor de thuisploeg via Messaoud (tweemaal) en Van Duinen, maar telkens werden de schoten geblokt, soms met meer geluk dan wijsheid. Van Ginkel dacht drie minuten voor tijd de boel op slot te gooien, maar zijn snoeiharde vrije trap landde vol op de lat.

Excelsior dacht in extremis nog het punt te pakken toen Isimat, nota bene een week eerder in blessuretijd matchwinner voor PSV, een voorzet verkeerd inschatte, maar wederom redde Zoet zijn ploeg. Zo kon PSV toch wederom een moeizame zege bijschrijven.

Meer over