PSG ontsnapt niet aan wurggreep AC Milan

AC Milan in goeden doen slingert zich als een wurgslang om z'n prooi bij wie de lucht kordaat uit de longen wordt geknepen....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

MILAAN

Benfica, in de kwartfinale van de Champions League, en Paris Saint-Germain, gisteravond in de halve eindstrijd, ondervonden hoe snel en medogenloos het sluwe Milan kan toeslaan. De kampioen van Frankrijk had zichzelf ondanks een 1-0 nederlaag thuis zoveel moed ingepraat dat het zichzelf tot een heroische daad in San Siro in staat achtte.

Maar de fiere Fransen, die zo parmantig naar de laatste vier van de Champions League waren opgerukt, vonden een roemloos einde in de arena van Milan, dat z'n Montenegrijnse steraanvaller Savicevic twee keer liet toeslaan en Paris Saint-Germain al na ruim twintig minuten adembenemend voetbal had uitgeteld.

Milan had aan de 2-0 overwinning meer dan voldoende voor een tweede Europese bekerfinale tegen Ajax. De knapen Van Gaal hadden eerder dit seizoen kennis gemaakt met een Milan dat inmiddels verleden tijd is. Ajax trof het in de eerste schermutselingen van de vierde uitgave van de Champions League tot twee keer met eem Milan dat volgens zijn trainer Capello oververmoeid was. Maar sinds de moeizame ontsnapping uit een op papier toch niet al te lastige poule met Ajax, Salzburg en AEK Athene is de kampioen van Europa getransformeerd tot een ploeg die zijn titel met waardigheid draagt.

De renaissance van Associazione Calcio Milan is vooral het werk van De Professor, Fabio Capello, en Het Genie, Dejan Savicevic. De oefenmeester heeft zijn elftal weer fit, gemotiveerd en eensgezind gekregen, de begaafde aanvaller zorgt voor opwindende momenten en, zoals gisteravond, treffers van het grootste belang.

Toen Italië vorige zomer in de Verenigde Staten doordrong tot de WK-finale zag Capello al een zware bui hangen. De 48-jarige praktijktrainer met een schat aan theoretische kennis kent zijn klassieken. De mondiale toernooien van 1978, '82 en '86 hadden hem geleerd dat hofleverancier Juventus tot drie keer toe een niet al te best post WK-jaar beleefde.

Dat bondscoach Sacchi in de VS vooral het spelersarsenaal van Milan aanwendde speelde Capello tot aan de winterstop parten. De succesvolle coach kon maandenlang nauwelijks vat krijgen op een groep die vooral uitblonk in het klagen over pijntjes en stramme spieren. Maar Capello won de slag met zijn morrende vedetten die hij weer in het gareel en aan het werk kreeg.

De slag om de Italiaanse titel was inmiddels al lang verloren waardoor Milan zich op het verdedigen van de voornaamste Europa Cup kon gaan richten. Paris Saint Germain werd gisteren in Milaan al even achteloos opzij geschoven als eerder Benfica. Savicevic bekroonde in de 21ste minuut een daverend Italiaans openingsoffensief met een treffer die weliswaar fraai was, maar die de Parijzenaars zichzelf konden aanrekenen.

Voor de tweede keer genoot Savicevic alle vrijheid, omdat zijn bewakers Ricardo Gomes en Colleter elkaar de eer gunden. De pass van Albertini werd behendig opgepikt door Het Genie dat eerder een fraaie schietkans had verprutst. Savicevic dolde Ricardo Gomes en liet met zijn fijngevoelige linkervoet de spartelende Lama kansloos.

Pas na de Milanese openingstreffer kreeg het opgejaagde Paris Saint-Germain wat bewegingsvrijheid, maar de aangeslagen Fransen wisten er geen raad mee. Coach Fernandez volhardde in een laatste lijn met vier verdedigers waar het doorschuiven van Colleter op z'n plaats was geweest. Een linie voor de linksback stond Le Guen te verpieteren, terwijl de mannetjesputter uit Parijs toch de aangewezen man leek om het Milanese stootblok Desailly centraal op het middenveld wat tegenwicht te bieden. In dat geval had spelverdeler Valdo wat dichter op de spitsen Weah en Ginola kunnen kruipen.

Maar Fernandez, die vooraf nog zo hoog van zijn voorhoede ('De beste ter wereld') had opgegeven, waagde zich zelfs bij een tamelijk hopeloze achterstad niet aan een werkelijk aanvallend concept. Weah stond geïsoleerd aan het front en leek een niet-aanvalsverdrag te hebben gesloten met de club die de Liberiaan, volgens de geruchten, volgend seizoen gaat dienen.

Zijn compaan, Ginola, toonde een ontroerende ijver, maar die bleek niet toereikend om de defensie van Milan in verlegenheid te brengen. Fernandez had aangekondigd dat Paris SG zijn illustere tegenstander, bij wie liefst negen man het risico van een schorsing voor de finale liepen, tot het maken van fouten te zullen dwingen, desnoods met provocaties.

Het bleek Parijse bluf waar Milan, ondanks al z'n eerder opgelopen gele kaarten, niet van verblikte of verbloosde. Opnieuw liep Paris Saint-Germain aan de hand van de grootste ploeg van Europa sinds het Real Madrid van de jaren vijftig. Milans vijfde Europa Cup-finale in zeven jaar tijd was een feit toen een geweldige krachtsinspanning van Desailly de geniale Savicevic halverwege de tweede helft opnieuw in staat stelde om, met links, Lama te verschalken.

Capello zei een Milan te hebben aanschouwd dat herinneringen opriep aan de onweerstaanbare grootmacht die het Barcelona van Johan Cruijff er in de Europa Cup-finale van vorig jaar ongenadig van langs gaf. Ajax zij gewaarschuwd, aldus Capello die de 4-1 waarmee Milan in de eindstrijd van 1969 een jonge Amsterdamse ploeg al eens de les las, op 24 mei in Wenen verre van onmogelijk acht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden