Prutsen met parabolen

Je zit lekker met een koud biertje in de tuin en denkt: even een fijn Spotifymuziekje opzetten. Blijkt die @%&#-wifiverbinding niet verder dan de tuindeur te reiken. Gelukkig kun je daar zelf een oplossing voor knutselen.

Misschien bestaan ze nog, Nederlanders die het zich kunnen herinneren hoe ze 's zomers in de tuin zaten. In het zonnetje. Met een biertje. En vermoedelijk zonder internet. Want wifi is leuk, het reikt alleen vaak niet erg ver; we schreven er al vaker over. En een beetje snel internet op het terras is best prettig, nu het hele gezin tablets heeft en misschien wel zo'n fijne AirPlayspeaker die zijn muziek van Spotify betrekt.


Je kunt natuurlijk nóg een repeater kopen, of dit apparaat dat de zolder van wifi voorziet bij mooi weer weghalen van de overloop, maar het kan handiger. En goedkoper. En klimaatvriendelijker. Want met een schaar, een stukje karton (of een lege Pringlesdoos) en wat aluminiumfolie is zomaar zelf een prima paraboolreflector te bouwen die het signaal van de router in de meterkast richting het terras straalt. Kost slechts een druilerig ochtendje knutselen. En laten er daar nu net genoeg van zijn.


Het idee achter deze antennes is simpel (en niet nieuw trouwens): veel routers hebben externe antennes die het draadloosinternetsignaal min of meer rondsproeien, zoals de tuinsproeier op het gras natmaakt. Routers staan vaak in de meterkast, of bij de plaats waar het internet het huis binnenkomt. Hier wordt gelijk het probleem duidelijk: een groot deel van het wifisignaal wordt richting de straat gesproeid, waar doorgaans niet door u wordt geïnternet. Als je die verspilde wifi nu eens kon opvangen en weerkaatsen in de richting van de plekken waar je het wel kunt gebruiken, heb je misschien helemaal geen extra apparatuur nodig.


Onder meer de website freeantennas.com biedt hulp. Daar zijn sjablonen te vinden. Print net zo veel van die sjablonen als er antennes op de router zitten, knip ze uit, plak ze op een kartonnetje en beplak dat met aluminiumfolie. Monteer het bevestigingsgedeelte. Iedereen die de kleuterschool heeft afgemaakt, zal erin slagen.


Vervolgens moeten alle paraboolantennes worden bevestigd aan de antennes van de router en de schoteltjes gericht naar de plek waar je meer internet wilt. Dat is een beetje proberen en prutsen, gebruik het wifisignaalsymbooltje als leidraad. Bij wifi geldt: hoe sterker het signaal, hoe meer data er kunnen worden verstuurd. Dus als je buiten draadloos muziek wilt luisteren, is een tamelijk snelle verbinding nodig.


De Volkskrant heeft geen professionele apparatuur om de signaalsterkte te meten en we moeten daarom vertrouwen op de streepjes die de smartphone en de laptop tonen. De laptop laat dicht bij huis met de deur open drie streepjes zien. Aan het eind van het terras is daarvan nog een over. Binnen is de ontvangst maximaal. Na een knutsel- en richtsessie bedraagt de winst één streepje: respectievelijk vier en twee.


Proof of the pudding: dicht bij huis kan er muziek worden gespeeld, aan het eind van het terras (zo'n 15 meter van de router vandaan) zijn er sporadisch onderbrekingen. Het Amerikaanse PC Mag deed dezelfde truc en vond vergelijkbare resultaten. Alleen hebben zij wel professionele meetapparatuur. Hun knip-en-plakwerk leidde tot een signaalverbetering van 10 dBm. Wel rapporteerde PC Mag dat op 15 meter afstand de kwaliteit van het signaal nog altijd onvoldoende was voor gewoon internetverkeer. Wij hadden meer geluk (betere router, betere antennes?) of misschien gewoon grotere schotels. Want in principe helpt een grotere schotel het signaal verder te brengen.


PC Mag heeft de test ook uitgevoerd met een router met interne antennes (veel moderne routers hebben geen uitsteeksels meer) en ook daar blijken opplakparabolen te werken. Wel blijkt de methode vooral effectief in situaties waarbij het signaal in horizontale richting moet worden versterkt. Een verdieping hoger merkten we hoegenaamd geen effect, hoe we ook draaiden aan onze folieparabooltjes. Wie op zolder wifi wil, zal vermoedelijk moeten terugvallen op een repeater, die overigens al voor twee tientjes op Marktplaats te vinden is. Maar dat is toch net iets minder leuk dan zelf prutsen.


Andersom kan ook

Als de vaste computer op de kinderkamer of zolder slecht ontvangst heeft, doet een stukje ijzerdraad vaak wonderen, zolang de computer in kwestie een externe antenne heeft. Doe als volgt: neem een stuk ijzerdraad van een meter en wikkel het uiteinde om een potlood. Leg elke volgende wikkeling tegen de vorige aan, net zo lang totdat het hele potlood is omwikkeld. Trek voorzichtig het potlood uit de draad en schuif de gewikkelde draad voorzichtig over de externe antenne. Leidt het restant van de draad omhoog (zorg dat anderen zich niet kunnen bezeren aan het uiteinde). Gegarandeerd een (iets) betere ontvangst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden