Pruiken gaan af in Britse rechtzalen

De witte pruiken van paardenhaar die zo karakteristiek zijn voor de Britse rechtspraak, verdwijnen langzaam uit de Britse rechtszalen. Rechters en advocaten in het burgerlijk en familierecht zijn niet langer verplicht om de pruiken te dragen....

Alleen in strafrechtzaken zullen vanaf januari 2008 nog pruiken te zien zijn, heeft het hoofd van de rechterlijke macht in Engeland en Wales, Lord Phillips of Worth Matravers bekendgemaakt.

Rechters, advocaten en burgers zijn de afgelopen jaren gevraagd naar hun mening over de kledingvoorschriften die al eeuwen gewoon zijn in de Britse rechtspraak. Een brede meerderheid was volgens Phillips voor versimpeling, hoewel vooral juristen zelf liever vasthielden aan hun traditionele kledij.

Phillips kondigde de versimpeling van de voorschriften donderdag aan, maar liefst vier jaar nadat het 84-pagina tellend rapport over de voorkeuren van de ondervraagden was gepubliceerd.

Een rechter betaalt ruim 1500 pond (2200 euro) voor een goede pruik. Sommige rechters hebben vijf verschillend gekleurde outfits, afhankelijk van het seizoen en het district waar de rechtbank staat. Alle rechters dragen vanaf januari eenzelfde toga. Na eenmalige kosten van 200.000 pond (295.000 euro), moet de maatregel jaarlijks een besparing opleveren van 300.000 pond (440.000 euro).

Voorstanders van de traditionele kleding vinden dat de rechters in strafzaken meer gezag hebben met pruik. Bij burgerlijk recht zou het juist een voordeel zijn als rechters en advocaten door hun pruiken thuis te laten, minder intimiderend overkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden