Provincies geven meer geld uit

De twaalf provincies begroten dit jaar 5,4 miljard euro aan uitgaven. Dat is 0,7 miljard euro (16 procent) meer dan in 2006....

De twee belangrijkste beleidsterreinen van de provincies zijn verkeer en vervoer met 1,7 miljard euro en welzijn met 1,4 miljard. Vooral voor deze taken zijn in 2007 meer uitgaven geraamd, respectievelijk 309 miljoen en 135 miljoen euro.

Ruim 40 procent van de extra uitgaven gaat naar verbetering van wegen, fietsroutes en busverbindingen. Vooral Limburg, Noord-Brabant en Gelderland willen de bereikbaarheid van dorpen en steden verbeteren. Deze provincies investeren 216 miljoen euro meer in verkeer en vervoer dan een jaar eerder.

Bijna 20 procent van de begrote extra uitgaven is voor welzijn. Overijssel en Zuid-Holland maken hiervoor het meeste extra geld vrij, vooral voor jeugdzorg.

De belangrijkste provinciale inkomstenbronnen zijn de opcenten motorrijtuigenbelasting (1,2 miljard euro) en de Algemene uitkering van het Rijk (1,1 miljard euro). De provincies verwachten in 2007 een toename van deze inkomsten. De inkomstenstijging uit de motorrijtuigenbelasting wordt geraamd op 7 procent, de stijging van de algemene uitkering op 6 procent. De totale inkomsten zijn echter onvoldoende om de geplande uitgaven in 2007 te dekken. Om de provinciale begrotingen sluitend te krijgen, onttrekken de provincies daarom per saldo bijna 0,3 miljard euro aan hun reserves.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden