Provinciebestuur wil iedereen altijd controleren

De Noordwestelijke Grensprovincie van Pakistan heeft iets nieuws bedacht. Niet alleen is daar de sharia ingevoerd, er komt ook een soort religieuze politie om uit te maken wat goed is en wat kwaad....

Vorige week nam het provinciale parlement de sharia aan, waardoor het gebied als eerste in Pakistan wordt geregeerd volgens de islamitische wet. Het 'revolutionaire plan' is de Hizba-wet, waarin de controle op naleving van de sharia wordt geregeld.

Mensenrechtenorganisaties vrezen het ergste, de media schreeuwen moord en brand en de oppositie zegt zich tot het uiterste te zullen verzetten. 'Het is een wet die religieus totalitarisme predikt', zegt Afrasiab Khattak, voorzitter van de Pakistaanse Mensenrechtencommissie.

De plannen voorzien in de vorming van een Hizba-politie. Deze komt onder leiding van een muhtasib, een officier van de religieuze wet. Hij is het die moet vaststellen welk gedrag in strijd is met de islamitische wet. En hij moet ervoor zorgen dat iedereen zijn religieuze plichten nakomt. Het gaat om nobele idealen als het verbieden van eremoord op vrouwen en het uitbannen van kinderarbeid en corruptie. Maar het is ook aan de muhtasib om aan te geven wat moet worden verstaan onder 'acceptabel gedrag'.

'Hiermee komen de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht in handen van de regeringscoalitie MMA,' zegt Abdul Lateef Afridi, advocaat en voormalig parlementslid. 'Zo wordt de deur opengezet voor het schenden van de mensenrechten in naam van religie.'

Met 74 van de 122 zetels in het provinciale parlement kan de MMA er zeker van zijn dat de nieuwe wet wordt aangenomen. Sinds de MMA in oktober aan de macht kwam, voelen religieuze activisten zich niet meer belemmerd: reclameborden waarop vrouwen staan afgebeeld worden neergehaald, muziek- en videowinkels zijn aangevallen en plaatselijke musici werden bedreigd wegens 'on-islamitische' activiteiten. De politie greep niet in.

Afridi: 'De Hizba-wet wordt waarschijnlijk bijgeschaafd tot acceptabele proporties, maar als zij eenmaal is ingevoerd, is de geest uit de fles. Het noorden van Pakistan dreigt zich te ontwikkelen tot een broeinest van fundamentalisme en terrorisme, van waaruit de jihad over de hele wereld zal worden geëxporteerd.'

Veel MMA-kopstukken volgen, net als de vroegere leiders van de Taliban, de School van Deoband, die meer dan een eeuw geleden ontstond in India. Deze rigide interpretatie van de islam leert dat muziek een zonde is, dat het opleiden van meisjes nergens voor nodig is en dat mannen intelligenter zijn dan vrouwen.

Gevreesd wordt dat de Hizba-politie bij overtredingen een directe afstraffing zal geven, zoals de religieuze politie van de Taliban dat deed. Volgelingen van de Deoband zeggen vrouwen te willen beschermen, maar de religieuze politie in Afghanistan gaf vrouwen op straat geregeld een afranseling.

Vooral vrouwen zullen het slachtoffer worden van de Hizba-wet, die een strenge scheiding tussen de seksen voorschrijft. Onlangs werd het mannelijke coaches al verboden vrouwelijke sporters te trainen. Mannelijke artsen mogen geen vrouwen meer behandelen.

De meeste meisjes in de provincie hebben nooit een klaslokaal van binnen gezien; het resultaat van tribale en religieuze tradities, in combinatie met geldgebrek. De MMA beloofde speciale scholen en ziekenhuizen voor vrouwen te bouwen, maar het zal jaren duren eer daar het benodigde geld voor is gevonden en er genoeg vrouwelijk personeel is opgeleid.

Khattak: 'De rechten van de vrouw worden opgegeven, de rechten van de mens vergeten en alle andere rechten genegeerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden