Provincie Utrecht huist riant, terwijl ambtenaren moeten vertrekken

UTRECHT - De provincie Utrecht steekt miljoenen euro's in de eigen huisvesting, terwijl er naar verwachting juist ambtenaren zullen moeten vertrekken. Vanaf januari beschikt de kleinste provincie van het land tijdelijk over drie provinciehuizen.

Het huidige provinciehuis dat al na 15 jaar wordt verlaten © Raymond Rutting

Het huidige provinciehuis, een kantoortoren uit 1995 en enkele oudere delen laagbouw, staat sinds september te koop. In januari is de overdracht van het gebouw dat het nieuwe provinciehuis moet worden, de voormalige Fortistoren, die voor 82 miljoen euro is aangekocht en moet worden verbouwd voor een niet openbaar gemaakt bedrag.

Daarnaast heeft de provincie Utrecht nog haar oude provinciehuis in bezit, het monumentale Paushuize in de binnenstad, dat voor 7,5 miljoen euro wordt gerenoveerd en opnieuw ingericht, bijna het dubbele van wat was begroot.

Vernieuwd werkvertrek
In Paushuize krijgt commissaris van de koningin Roel Robbertsen (CDA) een vernieuwd werkvertrek en een ruimte die wordt ingericht voor representatieve ontvangsten. Statenlid Karin Fokker (PvdA): 'Het provinciebestuur wentelt zich in luxe. In een tijd van crisis en pijnlijke bezuinigingen die de burger raken, kan het voor hen niet op.'
Statenlid Pieter Wout Duquesnoy (SP): 'De provincie heeft al een veel te duur en groot gebouw gekocht, en houdt ook Paushuize nog aan. En dat terwijl de provincie steeds minder taken krijgt en de rijksoverheid minder ambtenaren wil en zelfs overweegt provincies samen te voegen.'

De oppositie pleitte vorig jaar voor een sobere renovatie van de huidige toren uit 1995. Maar een meerderheid van de Staten stemde in met de aankoop van het voormalige Fortispand.
Het Paushuize, een pand uit 1517 in de Utrechtse binnenstad, moet worden gerenoveerd. Het provinciebestuur heeft ervoor gekozen het pand in bezit te houden, omdat, verklaart een provinciewoordvoerder, 'het bezit van Paushuize de provincie de mogelijkheid biedt om de provinciale doelstellingen van duurzaamheid en behoud van cultureel erfgoed in de praktijk toe te passen en de resultaten ervan te tonen'.

Extra posten
In maart 2009 stemde de Staten in met een renovatiebedrag van 3,4 miljoen euro. Maar hierbij kwamen nog extra posten voor onder meer veiligheidseisen en eisen van monumentenzorg ter hoogte van bijna 2 miljoen euro en de inrichtingskosten van 2,2 miljoen euro.

Een etage is voor representatieve bijeenkomsten van de provincie, voor de rest van het gebouw wordt een uitbater gezocht, die het moet gaan verhuren voor huwelijksrecepties en vergaderingen.
Maar uit onderzoek in opdracht van de provincie blijkt dat het lastig zal zijn Paushuize renderend te exploiteren. Parkeren is heel moeilijk in de binnenstad, er is veel concurrentie in de omgeving, het is een aantrekkelijke, maar te dure trouwlocatie en door de crisis wordt er minder chic vergaderd. De marktpotentie is onvoldoende, luidt de conclusie.

Onzuivere rolopvatting
PvdA-Statenlid Karin Fokker spreekt van een onzuivere rolopvatting van de provincie om een eigen pand dat je helemaal niet nodig hebt te gaan exploiteren. 'De provincie treedt op als projectontwikkelaar en pandjesbaas. De provincie heeft dit pand helemaal niet nodig. Er wordt oneigenlijk geput uit het potje onderhoud, ten koste van andere monumenten in de provincie. Het draait allemaal om prestige.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden