Provincie trekt lessen uit project Blauwestad

Statenleden in de provincie Groningen vinden dat zij meer daadkracht hadden moeten tonen bij het project Blauwestad en zelf ook tekortgeschoten zijn.

Dat heeft woordvoerder Daan Bultje van de PvdA in Provinciale Staten van Groningen vrijdag gezegd in reactie op een zeer kritisch rapport van de Noordelijke Rekenkamer over Blauwestad.

Gunstigste scenario's


Uit het rapport blijkt dat bij de ontwikkeling van het project telkens is uitgegaan van de gunstigste scenario's en dat waarschuwingen en kritiek niet op waarde zijn geschat. Volgens de PvdA was de kritiek van de rekenkamer op Gedeputeerde Staten terecht. De gedeputeerden hadden last van tunnelvisie, maar de Statenleden moeten ook de hand in eigen boezem steken, zo stelt Bultje.

Het project ging in 2004 van start met de bedoeling bijna 1500 kavels te verkopen en die te laten bebouwen in een waterrijke en groene omgeving. Begin juni dit jaar waren pas 183 kavels verkocht.

Politieke gevolgen


Naar verwachting heeft het rapport van de Noordelijke Rekenkamer geen grote politieke gevolgen voor het PvdA, CDA en CU-college van Gedeputeerde Staten. De fractievoorzitters van PvdA en CDA laten weten dat Provinciale Staten zelf ook scherper hadden moeten zijn. ‘Wij hebben ons vaak in besloten commissies vertrouwelijk laten informeren. Tijdens die vergaderingen waren we vaak wel kritisch. Toen hadden we besluitvorming moeten uitstellen maar dat hebben we niet gedaan’, aldus CDA-fractievoorzitter Patrick Brouns.

Overigens vindt Brouns dat niet kan worden gezegd dat het Blauwestadproject is mislukt. ‘Er zijn veel te weinig woningen gebouwd en daarom is het goed dat we nu een nieuwe visie ontwikkelen voor Blauwestad, met meer ruimte voor recreatie en toerisme. Verder is het wel zo dat Blauwestad steeds volledig binnen de begroting is gebleven. Dat kun je van andere grote projecten in Nederland lang niet altijd zeggen.’

Succes


Ondernemers rond Blauwestad, verenigd in ‘Het Blauwe Lint', vinden Blauwestad tot nu toe een groot succes. ‘Het aantal bedrijven hier is in vijf jaar verdubbeld. Ook het aantal recreanten neemt sterk toe. Als de Blauwestad was bedoeld om de regio economische een impuls te geven, kunnen wij als ondernemers zeggen dat het op het gebied van recreatie en toerisme is geslaagd’, aldus voorzitter Diet Faber van Het Blauwe Lint.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden