Provincie Pakistan voert sharia in

De regering van de Noordwestelijke Grens Provincie (NWFP) in Pakistan heeft dinsdag een wetswijziging ingediend om de islamitische wetgeving, de sharia, in te voeren....

Het ontwerp moet nog worden besproken en goedgekeurd door het provinciale parlement, maar dat is niet meer dan een formaliteit, omdat de islamitische partijen over een ruime meerderheid beschikken. 'Dit is een historische dag, niet alleen voor onze provincie, maar, omdat wij het juiste voorbeeld geven, voor heel Pakistan', zei Maulana Abdul Jalil Jan, een van de leiders van de regering.

De MMA, een alliantie van zes streng islamitische partijen, belooft obsceniteit en vulgariteit uit te bannen en zowel het onderwijs als het financiën van NWFP onder de islamitische wet te brengen. 'De sharia zal in geheel NWFP als hoogste wet gelden; alle rechtbanken zullen de provinciale wet moeten interpreteren en uitleggen volgens de sharia', luidt het wetsvoorstel.

De MMA boekte bij de verkiezingen in oktober vorig jaar onverwachts een monsterzege. Alhoewel het altijd een conservatieve regio is geweest waar vrouwen zwaar gesluierd over straat gingen, wordt het leven voor meer liberale groepen ineens steeds moeilijker.

Kabelexploitanten worden geregeld gemolesteerd; op scholen worden jongens en meisjes van elkaar gescheiden door een gordijn in het klaslokaal; de meeste bioscopen zijn gesloten en de filmzalen die wel open zijn, worden gedwongen billboards waarop vrouwen in westerse kleding te zien zijn, over te schilderen.

Vorige maand werd het mannelijke coaches verboden vrouwelijke sporters te begeleiden. En afgelopen zaterdag nog, trokken een kleine duizend jongeren over straat om alle posters waarop de gezichten van vrouwen te zien waren aan flarden te scheuren.

Maar het huidige wetsvoorstel van de MMA draait niet alleen om kledingvoorschriften en verplichte gebedstijden. De wet roept ook op tot gratis onderwijs voor kinderen tot 16 jaar. En eerwraak, waarbij vrouwen door de familie worden omgebracht in geval van overspel, wordt verboden.

De Pakistaanse president Pervez Musharraf is zeer ongelukkig met deze ontwikkeling. Hij probeert het Westen, en met name de Verenigde Staten, er juist van te overtuigen dat zijn land een bondgenoot is in de oorlog tegen het terrorisme en geen onderdeel uitmaakt van de problematiek.

Critici vrezen voor de talibanisering van NWFP. Ze wijzen er op dat dit experiment in buurland Afghanistan op een drama is uitgelopen waarbij vrouwen van de straat en meisjes uit de scholen verdwenen. 'We zijn bang dat de islamitische partijen ons wetten zullen opleggen die mensen hun basisrechten ontzeggen', zegt Kamla Hayyat van de Mensenrechten Commissie van Pakistan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden