'Provincie kan asielopvang coördineren'

De opvang van asielzoekers moet evenredig worden verdeeld over het hele land. Provincies kunnen daarin een coördinerende rol spelen als het rijk hun daarvoor de bevoegdheden geeft....

Van onze verslaggever

Dat schrijven Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland in een nota die zij deze week hebben vastgesteld. Het opvangbeleid is nu te versnipperd, aldus de Gelderse commissaris van de koningin, J. Kamminga.

Het Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers (COA) sluit nu contracten af met individuele gemeenten.

Dat stuit vaak op verzet van omwonenden. Het gevolg is dat gemeenten de boot afhouden en het COA zijn toevlucht moet nemen tot noodgrepen, zoals een tentenkamp op de hei bij Ermelo.

Dat is geen verwijt aan de gemeenten, benadrukt Kamminga. 'Maar het leidt tot ongewenste situaties, en die moet je voorkomen.' Beter zou het zijn het benodigde aantal opvangplaatsen evenredig over het land te verdelen. Provincies kunnen er dan voor zorgen dat stad en regio hun deel voor hun rekening nemen.

Die coördinerende functie is de provincies, die nu geen rol spelen in de opvang van asielzoekers, op het lijf geschreven, meent de Gelderse commissaris.

'Het rijk is te ver weg, de gemeenten te dichtbij.' Bovendien kunnen gemeenten die op verzet van de bevolking stuiten, zich verschuilen achter het machtswoord van de provincie. De provincie moet dan wel gesteund worden door het rijk.

Gemeenten en provincies hebben vorig jaar beloofd dat zij het rijk zullen helpen met het zoeken naar opvang voor asielzoekers die nog in de procedure zitten. Naar verwachting zijn dit jaar 85 duizend opvangplaatsen nodig. Er zijn al 49 duizend. Dat betekent dus dat er op korte termijn 36 duizend plaatsen bij moeten komen.

Het COA heeft een verdeling gemaakt van het aantal opvangplaatsen over de provincies, gemeten naar inwonertal en oppervlakte. Gelderland krijgt in die berekening elfduizend opvangplaatsen toegewezen. Daarvan zijn al 3724 gerealiseerd. Gelderland komt dus 7276 plaatsen te kort.

Uit een inventarisatie van de huidige asielzoekersopvang in Gelderland blijkt dat de Achterhoek, het rivierengebied en de regio Apeldoorn naar verhouding te weinig vluchtelingen opvangen. Van deze regio's worden dit jaar extra inspanningen verwacht. In de regio Nijmegen-Arnhem moeten er ook ruim tweeduizend opvangplaatsen bijkomen.

Gelderland heeft een sterke voorkeur voor centrale opvang. De provincie is tegen een voorstel van de Vereniging Nederlandse van Gemeenten om vluchtelingen voorlopig te huisvesten in reguliere woningen. Volgens de provincie kan dit gezien de lange asielprocedures leiden tot ongewenste inburgering en 'verzet uit de burgerij' wanneer het asielverzoek wordt afgewezen, het zogeheten 'Gümüs-effect'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden