Provincie Groningen stapelde fout op fout bij Blauwestad

Telkens is uitgegaan van de gunstigste scenario's en zijn waarschuwingen en kritiek niet op waarde geschat.

Dat schrijft de Noordelijke Rekenkamer in een onderzoeksrapport dat donderdag is verschenen. Provinciale Staten hadden eind vorig jaar de rekenkamer gevraagd om onderzoek te doen naar tegenvallende woningbouw en woningverkoop van Blauwestad. Het project ging in 2004 van start met de bedoeling bijna 1500 kavels te verkopen en die te laten bebouwen in een waterrijke en groene omgeving. Begin juni dit jaar waren 183 kavels verkocht.

Veel aan te rekenen


Volgens de Noordelijke Rekenkamer is de provincie Groningen veel aan te rekenen. Zo heeft de provincie zich afzijdig gehouden toen twee marktpartijen zich in 2007 terugtrokken uit de publiek private samenwerking (PPS) die was opgezet voor Blauwestad. Een cruciale fout, zegt de rekenkamer.

De rekenkamer ziet het als een ‘gebrek’ dat de provincie geen ‘huwelijkse voorwaarden’ stelde bij de samenwerking met de private partijen. ‘Telkens opduikende financiële risico's en tegenslagen zijn niet afgedekt, maar doorgeschoven naar de private partners. De provincie heeft niet onderkend dat zij er alleen voor zou komen te staan als private partijen de risico's niet meer zouden kunnen of willen dragen’, aldus de rekenkamer.

Onderpand


Tevens heeft de provincie de risico's van de financieringsconstructie onderkend. De met provinciaal geld verworven grond moest aan de private partners worden geleverd om te worden doorverkocht aan particulieren. De grond diende tegelijkertijd als onderpand voor het voorgefinancierd provinciale kapitaal. Door de stagnerende verkoop konden de private partners niet aan hun betalingsverplichting voldoen, maar door een ‘open einde’ in het contract wel de grond opeisen.

De rekenkamer signaleert verder dat Provinciale Staten van Groningen ‘op cruciale momenten niet beschikten over alle relevante informatie’ rondom Blauwestad. Soms ontbrak deze informatie, maar soms werd die om strategische redenen niet verschaft door Gedeputeerde Staten. Pas toen het project in zwaar weer kwam werden Provinciale Staten meer betrokken bij het overleg over de gang van zaken.

Nieuwbouwwoningen in de Blauwe Stad (ANP)
(ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden