Provincie en gemeente botsen over het Groninger Museum

De provincie en gemeente Groningen liggen openlijk met elkaar in de clinch over de redding van het noodlijdende Groninger Museum.

GRONINGEN - In een persbericht hekelt de provincie het gemeentelijke plan om het museum een noodinjectie te geven van 1,9 miljoen euro. Dit leidt 'niet tot een echt duurzame oplossing', aldus het provinciebestuur.


Het openlijke gekissebis tekent de slechte verhoudingen tussen provinciehuis en stadhuis, slechts 300 meter van elkaar verwijderd in de binnenstad van Groningen. Eerdere miljoeneninvesteringen in Noord-Nederland, zoals de bouw van cultureel centrum het Groninger Forum en de plannen voor een tramlijn, resulteerden de afgelopen jaren in soortgelijke conflicten. Volgens het provinciebestuur tast de gemeenten niet diep genoeg in de buidel voor het Groninger Museum. De 1,9 miljoen euro waarmee de gemeente faillissement wil voorkomen, zou onvoldoende zijn om alle schulden af te betalen.


Het kritische persbericht van de provincie wordt op het Groningse stadhuis koeltjes ontvangen. 'Wij zijn niet verheugd over de opmerking dat wij niet zouden kiezen voor een duurzame oplossing', zegt een woordvoerder van cultuurwethouder Ton Schroor. 'Volgens onze accountant bieden wij het museum juist een stevig fundament.' De gemeente op haar beurt ruziet achter de schermen al weken met de provincie. Die geeft het museum weliswaar eenmalig een geldinjectie van vijf ton, maar houdt tegelijkertijd onverkort vast aan een omstreden bezuiniging van 3,6 ton per jaar.


Het Groninger Museum zelf houdt zich afzijdig van de bestuurlijke ruzie. 'Ik treed niet in wat de ene overheid van de andere overheid vindt', zegt interim-directeur George Verberg. De werksfeer binnen het Groninger Museum wordt gedomineerd door 'onderlinge haatgevoelens' van personeel, constateerde Henk van Os, voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, in een onderzoeksrapport. 'Van haatgevoelens merk ik niets', zegt directeur Verberg. 'Wel is er zeker sprake van rivaliteit onder de medewerkers. Maar zolang het in de professionele sfeer blijft, zie ik dat niet als een probleem.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden