Column

Provinciale wegen leiden rechtstreeks naar de dood

Woont u buiten de stad? Blijf dan binnen, want het is er levensgevaarlijk.

Het waren twee losse berichten in één NOS-Journaal, maar ze wezen dezelfde richting op: de provinciale wegen leiden rechtstreeks naar de dood. Dat was gebleken uit een enquête van de ANWB: een kwart van alle verkeersongevallen vindt plaats op provinciale wegen, terwijl die maar 6 procent van het totale wegennet uitmaken. Vooral Noord- en Zuid-Holland en Gelderland staan er slecht voor. Maar het gevaarlijkst is het op de N359, in Friesland, tussen Bolsward en Leeuwarden.

Verslaggever Gerri Eickhof was naar het rampgebied getogen en sprak met de gedeputeerde die luisterde naar de onvergetelijke naam Sietske Poepjes. Volgens Poepjes was de druk toegenomen sinds de jaren zeventig: meer en ander verkeer. 'De kruisingen zijn niet meer van deze tijd.' Maar ja: veiliger maken kost 5 miljoen per kruising.

De vraag was ook hoe onveilig de N359 nu precies was: er vielen volgens de werkgroep N359 weliswaar vijf dodelijke ongelukken te betreuren in de afgelopen vijf, zes jaar, maar Gerri Eickhof meldde ook dat de werkgroep het publiek had opgeroepen de politieke druk op te voeren door op die weg te stemmen op de site van de ANWB-enquête. Gelukt: van de 2.900 meldingen gingen er 145 over drie kruisingen langs de N359.

Even later was het ook al niet pluis op de weg. 'Er moeten veiliger oversteekplaatsen komen voor otters', meldde Herman van der Zandt. Dat had de rechter bepaald in een zaak, aangespannen door stichting Das & Boom, samen met het Otterstation. Dit jaar waren al 31 otters doodgereden, eenderde van het totaal.

Er moesten 22 verkeersknooppunten worden aangepakt van de rechter. Dat gaat miljoenen kosten. Mevrouw Poepjes was nergens te bekennen. Een boswachter: 'Geluk is niet te koop, maar ottergeluk wel.'

Oer-Hollands nieuws, waarin televisie grossiert, zonder al te duidelijke bron. Maandag luidde Dit is de dag Onderzoek (EO) de noodklok over koolmonoxidevergiftigingen in huis. Die zouden zijn toegenomen, door ongediplomeerde installateurs. De EO bracht een wijdlopige reportage vol nabestaanden, vermoedens en schattingen, maar echt harde cijfers ontbraken. Het nieuws zong de hele dag rond, al ver vóór de uitzending.

Altijd wat leek de blik naar buiten te richten met de MH17, maar waagde de levensgevaarlijke route naar het kleine, getroffen dorp Oud Ade. De voice over: 'Oud Ade. Hollandser krijg je het niet.' Ook Dit is de dag Reportage (EO) bleef dicht bij huis: verslaggeefster Margje Fikse onderzocht haar eigen verzamelwoede.

'Introspectie is uit, outrospectie is in', zei cultuurhistoricus Roman Krznaric zondag in VPRO Boeken. Het collectieve navelstaren van de afgelopen decennia heeft niets opgeleverd. Empathie is het sleutelwoord: door ons te verplaatsen in de ander verandert onze wereld.

DWDD ontving twee NOS-correspondenten vanuit de buitenblik: Lucas Waagmeester en Sander van Hoorn. Zij berichtten afgelopen tijd met indringende reportages vanuit Turkije, Syrië en de verwoeste stad Homs. Vooral Waagmeesters verslag van nabij Kobani, waar wanhopige Koerdische vluchtelingen met de IS op de hielen bij een gesloten Turkse grens stonden, maakte indruk.

Waagmeester: 'Je kunt wel in een kruisgesprek gaan uitleggen wat de politieke context is en dat de Veiligheidsraad bij elkaar komt, maar dit moet je gewoon laten zien.' Het was goed dat DWWD de mannen en hun werk eens belichtte. Het televisiescherm weerkaatst te vaak de eigen binnenwereld. Zo wordt het er met de dag enger en gevaarlijker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden