Provinciale weg kan aanzienlijk veiliger

Het aantal verkeersslachtoffers op wegen waar een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur geldt, kan drastisch worden teruggebracht. Dit blijkt uit een experiment met een pakket voorzieningen om de snelheid terug te dringen op vier Drentse wegen....

Van onze verslaggever

ASSEN

Een kwart van alle gewonden en bijna de helft van alle doden in het Nederlandse verkeer vallen op wegen met een maximumsnelheid van tachtig kilometer. Hoofdoorzaak is te snel rijden. Uit het driejarig experiment van Rijkswaterstaat blijkt dat het aantal verkeersslachtoffers op deze wegen met 45 procent kan worden gereduceerd.

De maatregelen bestonden uit het versmallen van de rijstrook tot 2,25 meter; het vervangen van de kantstrepen aan weerszijden van de weg door grove steenslagblokken van vier meter lang en zestig centimeter breed; de vervanging van de asstreep door een fijne steenslagstrook van dertig centimeter breed met daarop aangebracht een even brede asstreep; het om de vijfhonderd meter neerzetten van gele bermpaaltjes die de snelheidslimiet aangeven en het regelmatig in grote letters op de weg aanbrengen van de snelheidslimiet.

De proef wordt nog twee jaar voortgezet om de statistische betrouwbaarheid te vergroten. Rijkswaterstaat schrijft het succes van de proef niet zozeer toe aan het minder hard rijden door automobilisten, maar aan het feit dat ze minder snel inhalen en oplettender gaan rijden. Daardoor wordt bij een onverwachte situatie sneller gereageerd. De proef is genomen op de wegvakken T15 tussen Darp en Frederiksoord, de T19 tussen Nieuw Weerdinge en Gasselternijveen, de T22 tussen Borger en Rolde en de S10 tussen Pesse en Meppel.

Tijdens de bijeenkomst in Assen lanceerde het Verkeerskundig Studiecentrum van de Rijksuniversiteit Groningen een prototype van 'de auto van de toekomst'. De snelle boordcomputer vergelijkt het gedrag van de automobilist voortdurend met wat is toegestaan. De bestuurder wordt door een 'pratende' computer gewaarschuwd wanneer hij te snel rijdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden