Provinciale CDA'ers: Bleker is een prima kandidaat

Staatssecretaris Henk Bleker is de eerste CDA'er die zich openlijk opwerpt als mogelijke nieuwe leider van zijn partij. De achterban is gematigd positief over zijn eventuele kandidatuur, blijkt uit een rondvraag door vk.nl. 'Maar hij heeft bewezen dat hij het kan.'

Staatssecretaris Henk Bleker bezoekt een schapenhouder in Zwolle om zich op de hoogte te stellen van het Schmallenbergvirus. Beeld null
Staatssecretaris Henk Bleker bezoekt een schapenhouder in Zwolle om zich op de hoogte te stellen van het Schmallenbergvirus.

Patrick Brouns, voorzitter CDA- Statenfractie provincie Groningen
'Henk Bleker is een prima kandidaat. Het is goed om te zien dat er mensen met de juiste capaciteiten zijn die het CDA willen leiden. Zo komt het beste van onze partij bovendrijven.

'Bleker heeft als interim-voorzitter van het CDA bewezen dat hij boven de partijen kan staan. Ik wil nog niet zeggen dat ik zijn kandidatuur zal steunen. Het is straks aan het partijbestuur om een, eventueel meervoudige, voordracht te doen.

'Natuurlijk is het prettig dat Bleker ook uit Groningen komt. Dat zou de lijntjes lekker kort maken. De kwaliteit van de kandidaat moet echter voorop staan.'

Karel Leunissen, voorzitter CDA Limburg, oud-lid Eerste Kamer
'Of ik Henk Bleker zal steunen weet ik nog niet. Ik denk dat zich nog wel meer kandidaten zullen melden voor het partijleiderschap. Jack de Vries heeft dat bijvoorbeeld ook al in bedekte termen gedaan. (De Vries liet onlangs overigens weten Sybrand van Haersma Buma de meest geschikte man te vinden, red.) Wellicht blijkt er dan nog een betere te zijn.

Wat het CDA nodig heeft, is een charismatisch en inspirerend leider die breed in de samenleving staat. Hij moet over hekken heen kunnen kijken. Het is aan het CDA-bestuur om zo veel mogelijk kandidaten te verzamelen. Daarna moet het volk beslissen. Die 60.000 CDA-leden moeten toch wel in staan zijn de juiste leider te kiezen.

'Henk Bleker heeft het erg goed gedaan als interim-partijvoorzitter en hij is een aardige man. Natuurlijk doet hij ook minder handige dingen. Maar ja, wie niet?'

Minister Marja van Bijsterveldt
CDA-bewindsvrouw van Bijsterveldt reageerde vandaag ook op de berichten rond Bleker. Ook haar naam duikt regelmatig op. Ze zei daarover tegen RTLZ dat zij 'als minister van Onderwijs maar één ambitie heeft, namelijk zorgen voor goed onderwijs in Nederland. Met andere dingen ben ik eigenlijk niet bezig'. Van Bijsterveldt vindt dat de vraag over de nieuwe CDA-leider pas later aan de orde is. 'Ik vind dat het CDA nu echt de inhoudelijke kant helder moet krijgen. Leiderschap is het sluitstuk.' Zij vindt wel dat de nieuwe leider via interne verkiezingen moet worden gekozen.

Henk Bleker
Via zijn woordvoerder noemt Bleker de suggestie dat hij zich vandaag zou kandideren 'lariekoek'. Over het leiderschap van het CDA zei hij dat eerst andere mensen daarover moeten nadenken.

NRC Handelsblad tekende vandaag op uit de mond van de staatssecretaris: 'Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen. Ik zeg geen nee in noodgevallen.'

Tegen RTL Nieuws zegt Bleker 'grote twijfels of ik een goede kandidaat zou zijn' te hebben.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden