Protestsong is terug en paparazzi jagen op prins George

De Belastingdienst wil mobiele signalen onderscheppen, opdringerige paparazzi hebben het gemunt op de Britse prins George en de protestsong is terug van weggeweest. De ochtend is alweer voorbij, hoog tijd voor de lunchpauze.

Martine Steenvoort
Politie tijdens een mars in Ferguson op 9 augustus ter herdenking van de dood van de 18-jarige Michael Brown, een jaar eerder. Beeld getty
Politie tijdens een mars in Ferguson op 9 augustus ter herdenking van de dood van de 18-jarige Michael Brown, een jaar eerder.Beeld getty

De ochtend in vogelvlucht

Het dodental na de explosies in de Chinese havenstad Tianjin is opgelopen tot 114, er worden nog zeventig mensen vermist.

De Belastingdienst wil zelf nep-zendmasten in kunnen zetten bij onderzoeken.

De Egyptische president heeft een omstreden antiterrorismewet ondertekend, die voorziet in een zware boete voor journalisten die 'foutieve informatie' verspreiden over aanslagen.

Griekenland is begonnen met het afbreken van een tentenkamp in Athene waar vluchtelingen zich hadden gevestigd.

Bij een luchtaanval door het Syrische regeringsleger op een markt in de Douma zijn zeker 110 mensen om het leven gekomen.

(tekst loopt verder onder de foto)

Een verwoest gebouw in Tianjin. Beeld reuters
Een verwoest gebouw in Tianjin.Beeld reuters
Gewonde Syriërs na de aanval op een markt in Douma. Beeld anp
Gewonde Syriërs na de aanval op een markt in Douma.Beeld anp

Voor aan de lunchtafel

Gevestigde media, u is zo kleurenblind dat u gewoon handel laat liggen, schrijft Harriet Duurvoort in haar column (+). 'Een wit publiek is gewend om zichzelf in elke denkbare rol verbeeld te zien in media, reclame en communicatie. (..) Maar we trekken onze wenkbrauwen op als we een Marokkaanse jongen op tv als hipster zien. Dat zijn we niet gewend. En we vallen van onze stoel als hij in een reclamespotje deodorant aanprijst. Terwijl ook Marokkanen zweten.'

Persmuskieten verbergen zich in de bosjes en de duinen rond het landgoed van de Britse prins William en zijn vrouw Kate om ook maar een glimp van de 2-jarige prins George op te vangen. Prins William is diep ongelukkig met de vergaande tactieken die persfotografen hanteren. Zijn moeder werd de dood in gejaagd door de paparazzi, en nu zitten ze achter zijn zoontje aan. Vooral buitenlandse media betalen de weinig scrupuleuze fotografen graag.

(tekst loopt verder onder de foto)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Prins George (L) afgelopen mei. Beeld ap
Prins George (L) afgelopen mei.Beeld ap

Met het politiegeweld in de VS zijn de protestsongs terug van weggeweest (+). Ferguson en later Baltimore werden de epicentra van protesten, demonstraties en rellen. De mensen laten van zich horen, maar de muziek ook. Kendrick Lamar, J. Cole, D'Angelo. Alicia Keys en nog veel meer droegen bij aan dit hoofdstuk van de muziekgeschiedenis.

'Hij is gek op water, vooral als hij onder de douche staat.' Over wie dit gaat? Jazeker, over Sepp Blatter. Het is een van Willem Vissers' favoriete ontboezemingen (+) van de aftredende FIFA-voorzitter, afgelopen zaterdag in de Volkskrant (+). 'Het moet mooi zijn geweest voor die twee jonge verslaggevers, Misérus en Feenstra, Kuifjes in Zürich, te worden meegetroond naar de gebedsruimte in de bunker van de wereldvoetbalbond', aldus Vissers.

(tekst loopt verder onder de foto)

Sepp Blatter. Beeld Daniel Rosenthal
Sepp Blatter.Beeld Daniel Rosenthal

Grabbelton internet

'Is it a bird? Is it a plane? No, it's...Vladimir Poetin?' Het was weer eens wat anders boven de skyline van New York afgelopen week. Een grote zwerm vogels vloog boven de Williamsburg Bridge in Brooklyn, de Amerikaanse Sheryl Gilbert filmde het en zag vervolgens dat de zwerm een gezicht vormde. En dat gezicht leek op de Russische leider Poetin. Kijk maar:

(tekst loopt verder onder de video)

null Beeld
Beeld

Vergeet Donald Trump en zijn beledigende uitspraken, en maak kennis met Wyatt Scott, kandidaat voor de Canadese parlementsverkiezingen komende oktober. Hij vliegt met een Canadese gans, doodt een draak, redt een vallende man, geeft een alien een boks, en dan hebben we het alleen nog maar over de eerste dertig seconden van zijn campagnefilmpje.

Het bizarre filmpje werd geproduceerd door studenten geworven op de Amerikaanse advertentiesite Craigslist. 'We willen de verkiezingen onder de aandacht brengen, dus kwamen we met deze slimme, korte video', vertelt Scott.

(tekst loopt verder onder de video)

Wyatt Scott. En een alien. Beeld reuters
Wyatt Scott. En een alien.Beeld reuters

Er bestaan tientallen biopics, biografische films die het leven van een bekend persoon navertellen. Op het waarheidsgehalte van biopics valt vaak iets af te dingen; zoals in de meeste biopics wordt ingewikkelde materie versimpeld of voor het gemak weggelaten.

Vulture zette de minst historisch correcte biopics ooit gemaakt op een rijtje. Zo is er de biopic Lisztomania, die losjes gebaseerd op het leven van componist Franz Liszt. De film heeft een waarheidsgehalte van slechts 12 procent. Bijvoorbeeld: 'Franz Liszt kwam niet uit de hemel gevlogen in een ruimteschip om te vechten met (de Duitse componist) Richard Wagner, die leek op het monster van Frankenstein en zich gedroeg als Hitler.' Lees hier meer.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden