Column

Protestpiemels en woedehonger

Margriet Oostveen in Steenbergen

Hoe een dorp verziekt bestuur, een anarchist en een vlogger krijgt.

Vladimir de Vlogger en Peter de Piemelkunstenaar.

In Steenbergen staan ze bekend als Vladimir de Vlogger en Peter de Piemelkunstenaar. De vlogger heet Vladimir Hornicek, de kunstenaar Peter de Koning. Peter portretteerde ik jaren geleden al eens als een prototype van de boze burger. In een vorig leven was hij nota bene bruggenbouwer van beroep, maar sinds Peter de Koning vaak kwaad is, hakt hij enorme fallussen uit hout om het bevoegd gezag te tarten. (Als hij niet boos is, maakt hij ontroerende beelden van dieren, maar die raken enigszins in de verdrukking.)

Peters eerste protestpiemel was voor de directeur van de plaatselijke basisschool, die zijn dochter een te laag schooladvies gaf. Hij zette hem in zijn tuin met de tekst 'Wim Baviaan, hoezo een lul': baviaan was de bijnaam van de directeur. Werd nog door de vingers gezien. Volgde een aanvaring met een plaatselijke agent. Peter heeft daarop een fallus van ruim twee meter uit een boom gebeiteld en die met de naam van de agent aan de straat gezet. De politierechter veroordeelde hem tot een voorwaardelijke boete van duizend euro: Peter mocht twee jaar geen pestpenissen hakken.

Die proeftijd is nu ruimschoots voorbij, en voilà: rond Peters huis op het bedrijventerrein van Steenbergen staat alweer een keur aan protestpiemels, aangevuld met forse opgestoken middelvingers. Toen minister Schultz naar Steenbergen kwam voor en nieuw stuk A4, die pal langs het dorp loopt en volop woede genereerde, heeft Peter haar een klein formaat faalfallus meegegeven, voor op haar werkkamer. 'Enig', zou Melanie Schultz volgens Peter hebben gezegd. 'Weer eens wat anders.'

Peter de Piemelkunstenaar maakt afwisselend enorme houten fallussen of ontroerende beelden van dieren, afhankelijk van zijn gemoedstoestand.

Die A4 en het verleggen van een stukje N257 dat erbij hoorde, is de hoofdoorzaak van Peters tegenwoordige samenwerking met vlogger Vladimir Hornicek, een voormalig pijpfitter. Diens vrouw werkt, Vladimir loopt met een camera het gemeentebestuur van Steenbergen voor de voeten en heeft zich een houding van importantie aangemeten. Een man zonder twijfel. Oreert graag over 'pathologische leugenaars' in het college en de wapenindustrie.

Vladimirs opgestoken middelvinger haalde in oktober vorig jaar veel tv-beelden van de in geschreeuw gesneuvelde 'inspraakavond' over vluchtelingen in Steenbergen. Zelf zegt hij dat het hem 'niet om vluchtelingen was te doen'. Volgens Peter de Koning is die hele avond de schuld van Geert Wilders ('een zieke geest, echt een racist'), die beloofde 'misschien langs te komen' en zo 'iedereen heeft opgeruid'.

Fuck the system en de politici, zegt Peter. De burgers 'pikken het niet meer'. Wat? Nou: álles.

Afgetreden wethouder Vincent van den Bosch.

Maar terwijl Peters hardnekkig anarchisme vooral in zijn beelden uit en verder best aardig blijft, smeult in Vladimir een onstilbare woede. Zijn huis ligt het dichtst bij het nieuwe stuk A4 én de verplaatste N257 en de gemeente heeft hem niet genoeg betaald voor geluidsisolatie, vindt hij.

De gemeente gaat daar niet over, zeg ik, dat is Rijkswaterstaat.

Vladimir roept: 'Toen mijn huis Aleppo werd, deden ze niks!'

Hornicek begon dus een protestkanaal op YouTube: 'N257 TV'. Daar moest vooral wethouder Vincent van den Bosch (Financiën, D66) het ontgelden. En toen die een jaar geleden tijdens een zoveelste filmpje ontplofte en Hornicek schreeuwend een duw gaf, leidde dat tot diens aftreden.

Bij de ex-wethouder ga ik die middag op bezoek. Hij woont schuin tegenover het gemeentehuis in een al door onbekenden met eieren bekogelde nieuwbouwwoning. 'Ik heb Hornicek destijds gezegd dat hij bij Rijkswaterstaat moest aankloppen', zegt Van den Bosch. 'Ik ben denk ik te rationeel geweest.'

In Steenbergen gaf de gemeenteraad zelf ook al jaren het verkeerde voorbeeld. Burgemeester Saskia Bolten hield de 'verpeste bestuurscultuur' drie jaar geleden maar anderhalf jaar vol. Ook daarna bleven raadsleden elkaar beschadigen, zegt Van den Bosch. Dát was zijn reden tot opstappen.

Van den Bosch deed intussen, na een mislukte poging tot 'mediation' tussen hemzelf en Hornicek, aangifte wegens smaad en laster tegen maar liefst vijf personen, onder wie Hornicek, De Koning en de PvdA-fractieleider in Steenbergen en diens vrouw ('Wat mij betreft, is het volstrekte onzin', zegt die). Die zaak is nu in onderzoek.

Het D66-hoofdbestuur gaf hem wel wat snel op, vindt de ex-wethouder: 'Vincent ligt overhoop met de burger, was het idee, dan trekken we onze handen er vanaf.' Terwijl het Steenbergen best goed gaat, zegt hij spijtig. De financiën zijn 'fantastisch op orde', de gemeentebelasting is niet hoog en als ergens een speeltuintje nodig is 'dan wordt dat gerealiseerd'. Net als in de rest van Nederland.

Maar overal heerst woedehonger. En woedehonger maakt uiteindelijk iedereen machteloos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.