Protestpartijen PVV en SP verraden de docent

Scholen worden stapelgek van de adhd-politiek in de Tweede Kamer. Eerst moeten ze dit, dan weer dat.

Een onderwijsvoorspelling: na de verkiezingen zullen de schoolboeken niet langer gratis zijn. De maatschappelijke stage voor middelbare scholieren wordt geschrapt. De klassen worden gemiddeld groter. De prestatiebeloning voor leraren is afgeblazen en hun lonen blijven bevroren. Deze voorspelling is eigenlijk geen voorspelling, maar meer een logisch gevolg van de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. Of beter, van de versie van de plannen die de partijen zelf hebben ingeleverd bij het Centraal Planbureau voor de doorrekening.


Van het lezen van de CPB-onderwijsparagrafen word ik niet vrolijk. De partij die sinds de grote onderwijsdemonstraties waarschijnlijk de meeste gefrustreerde docenten heeft aangetrokken, de SP, blijkt de partij die nu de klassen wil vergroten. Docenten die massaal protesteerden tegen het kabinetsbeleid, worden nu ook door de oppositie verraden. De SP bezuinigt netto een half miljard op onderwijs. Die andere protestpartij, de PVV, van onderwijsman Harm '1.040 uur' Beertema, bezuinigt zelfs twee keer zo veel op onderwijs. Bij deze twee partijen worden de klassen groter en voller, concludeert het Centraal Planbureau.


Waar moet een boze docent naartoe met zijn stem? Er is veel slecht nieuws. De maatschappelijke stage gaat er aan bij een aantal partijen. De wet waarin maatschappelijke stages worden geregeld is ruim een jaar oud, maar politieke partijen willen ervan af. De PvdA schrapt de stages en bezuinigt 100 miljoen euro. Opvallend genoeg trekken PvdA, D66 en PVV samen op. Ook de PVV en D66 zetten een rode streep door de maatschappelijke stage.


Voor scholen is dat nogal irritant. Er zijn websites opgezet, stagecoördinatoren opgeleid, contacten gelegd met bedrijfsleven en non-profitinstellingen. Eerst roept 'de politiek' dat er stages moeten komen - het onderwijs organiseert die braaf - vervolgens gaat het mes erin.


Gratis schoolboeken. Zelfde laken een pak. Wanneer je zou denken dat SP en de VVD geen overeenkomsten hebben, dan ligt hier een bewijs van het tegendeel. Beide partijen willen dat de schoolboeken voor middelbare scholieren niet langer gratis zijn. Ook D66 bezuinigt 200 miljoen op het niet langer gratis ter beschikking stellen van de schoolboeken. Ook deze bezuiniging is irritant voor scholen die de afgelopen jaren hun uiterste best hebben gedaan om de boeken, die natuurlijk helemaal niet gratis zijn, aan de leerlingen voor niets beschikbaar te stellen.


De gratis schoolboeken waren nog niet zo lang geleden het ei van Columbus. De macht van de uitgevers zou gebroken worden. Opensourceleermiddelen hadden de toekomst. Maar het mes gaat er in, met alle gevolgen van dien voor de kosten van onderwijs voor de burger.


De verkiezingen van 12 september staan in het teken van economische ellende. Onderwijs scoort nu niet. Toch is er ook goed nieuws. Veel partijen trekken meer geld uit voor onderwijs. GroenLinks, D66, PvdA, CU, SGP en VVD geven meer uit. Maar eigenlijk profileert alleen D66 zich echt als onderwijspartij. De partij spendeert netto 1,7 miljard euro meer aan onderwijs dan nu het geval is.


Het niveau en de opleiding van docenten krijgt weer aandacht. Bijna alle partijen geven extra geld uit voor de opleiding van docenten. Hiermee repareren ze fouten uit het verleden. De kennis van docenten zou niet van belang zijn, was de heersende mening. Nu weten we dat het niveau van de docent enorm belangrijk is.


Nog niet zo lang geleden beloofden de politieke partijen het onderwijs vooral met rust te laten. Deze belofte komt geen enkele partij na. De adhdpolitiek kan de verleiding simpelweg niet weerstaan. Het onderwijs wordt ondertussen gek van dit soort bewegingen. Een voedingsbodem voor cynisme en frustratie. Je zult maar stagecoördinator zijn . Zou het mogelijk zijn bij volgende vernieuwingen een minimale houdbaarheidsdatum af te spreken?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden