Protestmars tegen Zwarte Piet is kunst

De demonstratie moet gezien worden als ‘performance kunst’ in het kader van de tentoonstelling Be(coming) Dutch in Eindhoven.

Annette Krauss uit Duitsland en Petra Bauer uit Zweden willen met de kunstzinnige protestmars het fenomeen van Zwarte Piet aan de kaak stellen. Want dat Sinterklaas altijd gekleurde knechten heeft, vinden ze maar koloniaal en racistisch.

Niet onopgemerkt
De aankondiging van de protestmars is niet onopgemerkt gebleven. ‘De reacties zijn heel erg fel’, zegt Nicole de Boer van het Van Abbe Museum. Veel mensen vinden dat de buitenlandse kunstenaars moeten afblijven van Sinterklaas en Zwarte Piet, toch al jaren met stip Neerlands bekendste cultuurgoed. Ze vinden het belachelijk dat het Eindhovense museum ruimte biedt aan de kunstenaars. De boze reacties stromen per e-mail en telefoon binnen.

Ja, het museum steunt de protestmars, zegt De Boer. ‘We bieden een platform aan kunstenaars, dus ook aan Annette Krauss en Petra Bauer. Maar dat wil niet per se zeggen dat we ook al hun standpunten delen.’

Nederlandse identiteit
In de tentoonstelling Be(coming) Dutch, die al enige maanden loopt, geven binnenlandse en buitenlandse kunstenaars hun visie op de Nederlandse identiteit en culturele diversiteit. Krauss, die al enige jaren in Nederland woont, en Bauer dragen er hun steentje aan bij met hun performance kunst van de protestmars. Ze zeggen het fenomeen van Sinterklaas en Zwarte Piet uitvoerig bestudeerd te hebben. De kunstenaars begrijpen dat de Goedheiligman en zijn gevolg tot de tradities behoren. Maar toch proberen ze in het kader van de tentoonstelling een hernieuwde discussie hierover uit te lokken.

In het museum staan al enkele protestborden klaar. Zoals: ‘Zwarte Piet bestaat niet meer.’ En: ‘Kom maar binnen zonder knecht.’ Twee actiegroepen (Doorbraak en Untold) hebben aangekondigd mee te lopen met de anti-Zwarte Piet-mars.

Protestmars tegen 'racisme van Zwarte Piet' in Eindhoven is kunst. (ANP) Beeld
Protestmars tegen 'racisme van Zwarte Piet' in Eindhoven is kunst. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden