Protesten tijdens bezoek Bush aan India

Aan het begin van het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan India, gingen tienduizenden inwoners de straat op om tegen de VS te betogen....

APAFP en Reuters

De VS willen met het bezoek de banden aanhalen met India; een steeds belangrijker handelspartner en politieke bondgenoot in Azië. Maar in New Delhi, Calcutta, Bangalore en Hyderabad gingen inwoners woedend de straat op. Ze protesteerden tegen de Amerikaanse oorlog tegen terreur. ‘Dood aan Bush’, schreeuwden ze. India heeft de op een na grootste moslimbevolking ter wereld.

Bush zal donderdag spreken met premier Singh. Een belangrijk onderwerp van gesprek is de overeenkomst over civiele nucleaire samenwerking. De overeenkomst, die is getekend in juli, moet nog langs het Amerikaanse Congres, maar is daar omstreden omdat kernmacht India nooit het non-proliferatieverdrag heeft getekend. ‘Een moeilijke kwestie’, noemde Bush de overeenkomst woensdag.

Tijdens een verrassingsbezoek aan Afghanistan eerder op de dag, zei Bush dat de VS het land als opkomende democratie zouden blijven steunen en niet weg zouden lopen voor het groeiende geweld. Dinsdag had de directeur van de Defense Intelligence Agency, luitenant-generaal Michael Maples, tegenover het Congres verklaard dat de opstand een grotere bedreiging vormde voor de Afghaanse regering dan ooit sinds 2001.

Bush zei er nog steeds op te vertrouwen dat Osama bin Laden en andere organisatoren van 11/9 zouden worden gepakt. ‘Het gaat er niet om of ze worden gepakt, het gaat erom wanneer ze worden gepakt.’ Hij noemde de Afghaanse president Karzai ‘een vriend en een bondgenoot’, die op zijn beurt Bush ‘onze grote vriend’ noemde.

Na zijn bezoek aan India, gaat Bush zaterdag naar Pakistan. Daar vielen woensdag 45 doden bij een operatie van het leger met bewapende helikopters in het grensgebied met Afghanistan. In het dorp waar de actie plaatsvond, Saidgi in Noord-Waziristan, zouden leden van Al Qa’ida en de Taliban zich ophouden. Alle doden waren extremisten, aldus het leger. De meeste van hen zouden afkomstig zijn uit Centraal-Azië en uit Arabische landen. Ook zou er een Tsjetsjeense commandant zijn gedood, wiens schuilnaam Imam was.

Pakistan staat onder druk van de VS om meer actie te ondernemen tegen terroristen en de grens af te sluiten. Uit inlichtingen zou blijken dat Afghaanse Talibanleiders zich in Pakistan schuilhouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden