Protesten tegen olympische vlam in Londen

De politie van Londen heeft zondag de handen vol gehad om de olympische fakkel uit handen van actievoerders te houden, die de vlam wilden doven uit protest tegen het Chinese beleid in Tibet en Darfur....

Ruim tweeduizend agenten waren in Londen op de been om de olympische estafette te beschermen. De politie zei bij diverse opstootjes 37 mensen te hebben aangehouden. De organisatoren van de estafette gooiden de volgorde van fakkeldragers om en besloten ter plaatse tot routewijzigingen om betogers te ontlopen.

De problemen begonnen kort nadat vijfvoudig olympisch kampioen Steve Redgrave vanuit het Wembley-stadion aan de estafette was begonnen. Demonstranten probeerden aan boord van een estafettebus te springen; in West-Londen werd de estafette korte tijd stilgelegd nadat een demonstrant had getracht de fakkel uit handen van een de dragers te rukken; een andere demonstrant probeerde de vlam met een blusapparaat te doven; anderen wierpen zich gewoon op de weg die de fakkeldragers moesten afleggen.

Premier Gordon Brown begroette de fakkel toen die langs Downing Street kwam, terwijl tientallen meters verderop de politie slaags was met pro-Tibetbetogers bij de parlementsgebouwen. Brown raakte de fakkel niet aan, maar keek toe hoe de olympische kampioene Denise Williams de toorts overdroeg aan de gehandicapte sporter Ali Jawad. Brown liet weten dat zijn aanwezigheid niet betekende dat hij de mensenrechtenschendingen in China goedkeurt.

Veel demonstranten verzamelden zich rond de plek waar verwacht werd dat de Chinese ambassadeur de fakkel zou overnemen. Ambassadeur Fu Ying dook echter heel ergens anders op, in het hartje van de Chinese wijk van Londen, waar hij ongehinderd een eindje met de vlam kon joggen alvorens die aan een volgende loper door te geven.

Sommige betogers deden hun beklag over de wijze waarop de politie te werk ging. Bij Bloomsbury Square werd iedereen die ook maar iets Tibetaans bij zich had achter dranghekken opgesloten. Chinezen die zich honderd meter verder verzamelden en van de ambassade en de Bank of China Chinese vlaggen hadden gekregen werden daarentegen ongemoeid gelaten.

China, dat in augustus de Olympische Spelen organiseert, ligt onder vuur omdat Chinese troepen met harde hand een einde maakten aan protesten in Tibet. De Tibetanen willen meer autonomie van China, dat de Himalaya-regio beschouwt als Chinees grondgebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.