NieuwsProtesten VS

Protesten steeds grimmiger in VS, Trump overweegt inzet leger

De protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten na de dood van de 46-jarige George Floyd, worden steeds grimmiger. Ondanks de ingestelde avondklok kwam het in verschillende staten tot grote demonstraties, die vaak vreedzaam begonnen, maar ontaardden in zware rellen.

Redactie
De politie treedt hard op tegen demonstranten in Minneapolis. Beeld REUTERS
De politie treedt hard op tegen demonstranten in Minneapolis.Beeld REUTERS

In diverse grote Amerikaanse steden als New York, Detroit, Los Angeles en Washington leidde dat tot soms gewelddadige acties, zowel van demonstranten als van de politie. In totaal werden in 17 steden bijna 1400 arrestaties verricht. Burgemeesters voelen zich genoodzaakt de noodtoestand uit te roepen vanwege de rellen en plunderingen.

Verschillende Amerikaanse staten willen de nationale garde inzetten tegen de rellen. CNN meldt dat in zeker acht staten daarvoor toestemming is gegeven of in ieder geval hulp is gevraagd van de reservestrijdkrachten.

De burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti, heeft een gebied in het centrum van de stad afgesloten. Garcetti stelde van zaterdagavond acht uur tot zondagochtend half zes een avondklok in. Die is bedoeld om de schade te herstellen. De politie is met man en macht aan het werk; vrije dagen zijn ingetrokken en er worden meerdere shifts gedraaid. De politie in Los Angeles heeft meer dan 500 arrestaties verricht. Demonstranten sloegen ruiten in, plunderden winkels en staken zeker twee politievoertuigen in brand, bericht de krant Los Angeles Times. Zeker vier politiemensen raakten gewond.

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Joe Biden veroordeelt het geweld van het rassenprotest dat in de Verenigde Staten is losgebarsten, maar zei dat Amerikanen het recht hebben om te demonstreren. ‘Protesteren tegen een dergelijke wreedheid is terecht en noodzakelijk. Het is een volkomen Amerikaanse reactie’, aldus Biden in een verklaring. ‘Maar gemeenschappen afbranden en onnodige vernietiging is dat niet.’ De Amerikaanse basketballer Jaylen Brown van Boston Celtics heeft na een autorit van 15 uur meegedaan aan een vreedzaam protest in Atlanta. De 23-jarige Brown reed vanuit Boston naar de staat Georgia gereden, waar hij vandaan komt. Via Instagram liet de basketballer, vicevoorzitter van de spelersvakbond van de NBA, weten: ‘Dat ik een bekendheid ben, wil niet zeggen dat ik niet mag meepraten. Boven alles ben ik een zwarte man en lid van deze gemeenschap.’

In New York is grote ophef ontstaan nadat de politie met twee auto’s inreed op een menigte demonstranten. Daarbij vielen diverse mensen op de grond. Over gewonden is nog niks bekend. De demonstranten waren samengekomen bij de Trump Tower en gooiden met flessen en afval in de richting van agenten, die op hun beurt pepperspray gebruikten.

Agent beschuldigd van moord

De protesten zijn een reactie op de dood maandag van de 46-jarige George Floyd na een hardhandig politieoptreden in Minneapolis. Een van de vier betrokken agenten is vrijdag beschuldigd van moord. Hij hield zijn knie minutenlang op Floyds nek, terwijl die riep dat hij niet kon ademen.

In eerste instantie leidde dat vooral in Minneapolis tot rellen en demonstraties, maar die verspreiden zich inmiddels als een olievlek over Amerika. In Denver kwamen duizenden demonstranten samen voor een indrukwekkend vreedzaam protest. Zij lagen op hun buik, met de handen op de rug, en scandeerden ‘I can’t breath’. Ook daar trad de politie echter hardhandig op tegen de demonstranten.

Avondklok

In Philadelphia, in de staat Pennsylvania, raakten zeker 13 agenten gewond tijdens brandstichtingen en plunderingen, meldt NBC News. De burgemeester van de stad heeft een avondklok ingesteld. Dat is ook gebeurd in onder meer Los Angeles, Atlanta, Louisville en Kentucky, vanwege de massale betogingen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd het leger in te zetten. Hij vindt dat staten en steden veel harder moeten optreden tegen relschoppers. ‘Progressieve gouverneurs en burgemeesters moeten VEEL harder optreden. Anders komt de federale overheid in actie om te doen wat nodig is, onder meer door de grenzeloze macht van ons leger in te zetten en veel arrestaties te verrichten’, zo schreef hij op Twitter.

Al dagen is de stad Minneapolis het toneel van demonstraties, brandstichting en plundering. De aanleiding: de dood van een zwarte man, de 46-jarige George Floyd, door politiegeweld. Weer eentje.

Bellen met correspondent Michael Persson over de rellen in Minneapolis: ‘Er heerst hier een ongekende mate van wetteloosheid’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden