Protesten in Papua eisen vier levens

Een demonstratie in de studentenstad Abepura, even buiten de hoofdstad van Papua Jayapura, is donderdag uitgelopen op een veldslag. Bij gewelddadigheden tussen demonstrerende Papoea’s en Indonesische troepen werden zeker drie agenten en een militair gedood....

Van onze correspondent Michel Maas

De situatie in heel Papua was donderdagavond uiterst gespannen. Pantserwagens patrouilleerden in de uitgestorven straten van Jayapura en Abepura.

De demonstranten, voor het merendeel studenten, hadden sinds woensdag de hoofdweg door Abepura geblokkeerd. Zij eisten sluiting van de goud- en kopermijn Freeport in Timika, de grootste mijn ter wereld.

Al wekenlang demonstreren Papoea’s tegen deze mijn, omdat de opbrengst van het gewonnen erts niet ten goede komt aan de bevolking; omdat de directie van de mijn jaarlijks kapitalen betaalt aan het Indonesische leger voor ‘bescherming’; en omdat Freeport de omgeving vervuilt.

Volgens politici in Jayapura gaan de demonstraties niet alleen over Freeport, maar zijn ze ook een uiting van frustratie over de slechte economische situatie en de schendingen van de mensenrechten in Papua. Volgens een lid van het Presidium Dewan Papua, een organisatie die streeft naar onafhankelijkheid van de provincie, is de demonstratie donderdag volledig uit de hand gelopen. ‘Er was geen leiding en geen coördinatie meer. Er heerste totale anarchie.’

De woede bereikte een kookpunt toen de politie probeerde de blokkade te doorbreken. Zij gebruikte traangas en rubberkogels om de demonstranten te verdrijven, maar die stormden in een gesloten formatie met honderden tegelijk op de politie af. Agenten sloegen op de vlucht. Enkelen kwamen ten val en televisiebeelden lieten zien hoe zij werden geschopt en geslagen en met stenen bekogeld tot zij levenloos op de grond lagen.

De reactie van de Indonesische troepen was navenant. Pantserwagens bezetten de straten in Jayapura en Abepura, en reden de terreinen van de Cenderawasi-universiteit op. Militairen en agenten pakten alle studenten op die zij daar tegenkwamen. Die werden volgens ooggetuigen op vrachtwagens gegooid en afgevoerd.

Ook begon de politie huiszoekingen in de omgeving van de universiteit. Niemand waagde zich meer op straat, noch in Abepura, noch in Jayapura. ‘Iedereen is bang te worden opgepakt’, aldus Henni Arobaya, lid van het provinciaal parlement in Jayapura.

President Susilo Bambang Yudhoyono riep de Indonesische troepen donderdagavond via de televisie op de rust in Papua te herstellen. Hij maande de ordetroepen echter wel terughoudend te zijn in het gebruik van geweld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden