NieuwsOnrust Ecuador
Protesten Ecuador beëindigd na akkoord inheemse leiders en president
De inheemse protestleiders in Ecuador en president Lenín Moreno hebben een akkoord gesloten. Het afschaffen van de brandstofsubsidie, waartegen de afgelopen tien dagen veel protest was, is van de baan. Daarop staakten de protestleiders onmiddellijk hun acties.
De overeenkomst is gesloten na gesprekken tussen beide partijen. In een gezamenlijke verklaring laten ze weten dat ‘het mobiliseren van mensen in heel Ecuador wordt beëindigd en ze zich toeleggen op het herstel van de vrede in het land’.
Al ruim tien dagen waren er demonstraties in Ecuador, vooral in de hoofdstad Quito en de havenstad Guayaquil. Die leidden tot harde confrontaties tussen actievoerders en de politie. Er vielen daarbij zeven doden en 1.300 gewonden.
De demonstraties begonnen nadat president Moreno besloot een al veertig jaar bestaande brandstofsubsidie in te trekken. De maatregel leverde de staatskas ongeveer 4 miljard euro op en was nodig om aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds voor een lening te voldoen. De prijzen van benzine en diesel verdubbelden.
‘Sociaal vredesgebaar’
Het gesprek tussen de inheemse protestleiders en de president werd live uitgezonden op tv. De inheemse leiders eisten ook het aftreden van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken, als ‘sociaal vredesgebaar’ voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten.
‘Dit is geen eis van de inheemse bevolking, het is een eis van het land. We zijn hier niet gekomen om te onderhandelen’, verklaarde Jaime Vargas, de leider van de inheemse groeperingen die verenigd zijn in de organisatie CONAIE.
De gesprekken tussen de afvaardiging van de inheemse bevolking en de Ecuadoraanse regering vonden plaats aan een U-vormige tafel op een vooraf geheim gehouden locatie in de hoofdstad Quito. De hoogste VN-vertegenwoordiger in Ecuador, Arnaud Perald, en aartsbisschop Luis Gerardo Cabrera Herrera traden op als bemiddelaars.
Leger
President Lenín Moreno benadrukte in het gesprek de noodzaak van het afschaffen van de brandstofsubsidies, overheidsbezuinigingen en het terugdringen van de staatsschuld. Ook zei hij dat hij zijn plannen zou willen aanpassen na een eventueel akkoord met de inheemse leiders. ‘Alles moet gericht zijn op de stabilisatie van het land en op het stabiliseren van onze zeer verslechterde begrotingssituatie. Onze afspraken moeten gericht zijn op het oplossen van problemen’, aldus Moreno.
De Ecuadoraanse president kreeg daarbij steun van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, waar Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay in zitten, en andere Zuid-Amerikaanse landen. Mercosur veroordeelt de onrust in het land en ziet de demonstraties als een poging om de regering van Moreno te destabiliseren.
Ook zondag kwam het weer tot botsingen tussen betogers en de oproerpolitie. De politie trad daarbij hard op en gebruikte onder meer traangas en pantserwagens om de betogers uiteen te drijven. Moreno heeft inmiddels het leger ingezet om de rust te herstellen. Twee legervoertuigen gingen in vlammen op. Door de rellen werd het gesprek tussen de regering en de vertegenwoordigers van de inheemse bevolking enkele uren uitgesteld.