Update

Protestdag 17 in Egypte van minuut tot minuut

AMSTERDAM - Alweer een historische dag in Egypte. Maar president Mubarak treedt niet af, zoals de verwachting was. Volg hier het laatste nieuws.

Teleurgestelde betogers op het Tahrirplein in Caïro tijdens de speech van president Mubarak.Beeld epa

1.13 uur: Jerzy Buzek, voorzitter van het Europees Parlement, zegt dat hij vanavond met de mensen op het Tahrirplein in Caïro is, en met de mensen daarbuiten. 'De verwachtingen van de burgers van Egypte zijn gerechtvaardigd, en de overgang naar een nieuwe regering kan niet wachten.'

1.01 uur
Het Witte huis is nog altijd gehuld in stilzwijgen, donderdagnacht, na de speech van Mubarak. Van de Amerikaanse regering voorlopig geen woord.

0.40 uur
Vicepresident Omar Suleiman is het 'de facto staatshoofd' van Egypte. President Hosni Mubarak is alleen nog volgens de wet president. Dat heeft de Egyptische ambassadeur in de Verenigde Staten, Sameh Shoukry, vanavond gezegd nadat Mubarak had bekendgemaakt dat hij presidentiële bevoegdheden aan Suleiman had overgedragen. Volgens Shoukry heeft Mubarak 'alle wettelijke macht' aan Suleiman heeft afgestaan. Volgens Shoukry betekent dit dat de vicepresident nu ook aan het hoofd van het leger staat.

0.07 uur
De verslaggever van Al Jazeera, die al de hele avond op het Tahrirplein staat, vat de grote vragen van vandaag samen. Nu Mubarak een groot deel, zo niet alle, bevoegdheden overdraagt aan zijn vicepresident Omar Suleiman; wie heeft de macht? En waarom treedt Mubarak zelf niet 'gewoon' terug?

23.54 uur
Volgens persbureau Reuters blijft de boodschap onder demonstranten in Caïro en andere steden hetzelfde: Mubarak moet weg.

23.50 uur
Een eerste reactie van minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken, via het ANP: Minister Rosenthal zegt bezorgd te zijn over de situatie in Egypte. De overdracht van bevoegdheden van president Hosni Mubarak naar zijn vicepresident is volgens de minister onduidelijk. 'Dat moet snel duidelijk worden'

23.40 uur
Mohamed ElBaradei, een van de mogelijke opvolgers van Mubarak en volgens sommigen kopstuk van de anti-regeringsbeweging in het land twittert: 'Egypte zal exploderen, het leger moet het land nu redden.'

23.38 uur
Een van de vragen is hoe Obama zal reageren op de speech van Mubarak. De verwachting is dat de Amerikaanse president zijn steun zal uitspreken voor de demonstranten.

23.31 uur
Op Al Jazeera is een oud-lid van de legertop te horen. Hij noemt Mubarak 'ziek, seniel', dat hij niet opstapt.

23.24 uur
De Britse omroep BBC speculeert dat de legertop verdeeld is over een reactie op de speech van Mubarak. De top van het leger bestudeert de tekst nog, en beraadt zich op een mogelijke reactie.

23.08 uur
Een verslaggever van CNN twittert dat een menigte het gebouw van de staatstelevisie heeft omsingeld.

23.03 uur
Voor wie het gemist heeft, weer een korte samenvatting van het ANP:

Hosni Mubarak stapt, tot verbijstering van zijn vele tegenstanders, niet op als president van Egypte. Hij blijft aan, maar draagt een aantal bevoegdheden over aan zijn vicepresident Omar Suleiman. Dat heeft Mubarak donderdagavond bekendgemaakt op de staatstelevisie. Alom was verwacht dat Mubarak in de toespraak zijn aftreden zou aankondigen.

In de rede hield Mubarak het op de belofte dat de grondwet wordt veranderd. Ook zei hij nogmaals dat hij niet meedoet aan presidentsverkiezingen dit najaar. Het waren nagenoeg de enige tegemoetkomingen aan de honderdduizenden betogers, die donderdag voor de zeventiende dag op rij het vertrek van Mubarak eisten.

22.59 uur
De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak heeft gezegd dat 'het aan het Egyptische volk is om hun manier te vinden en dat te doen in lijn met hun eigen grondwet, normen en daden.'

22.58 uur
Vice-president Suleiman heeft de mensen opgeroepen 'naar huis en aan het werk te gaan'. Dat lijkt een vrij naïeve opmerking.

22.57 uur
Grote vraag is nu wat het leger gaat doen. Blijft het trouw aan president Mubarak, of kiest het de kant van de demonstranten. Die zullen vannacht en morgen massaal de straat opgaan.

22.55 uur
Het Witte Huis laat weten dat Obama later vandaag met zijn veiligheidsadviseurs zal overleggen.

22.49 uur
CNN citeert een Amerikaanse functionaris. 'Dit is niet wat ons verteld was wat zou gebeuren, en dit is niet wat we wilden dat zou gebeuren.'

22.46 uur
De vraag is ook wat er vannacht gebeurt. Er was een enorme massa op de been op het Tahrirplein, een massa die nu woedend is na de aankondiging van Mubarak dat hij aanblijft als president. Al Jazeera meldt dat duizenden mensen optrekken naar het gebouw van de staatstelevisie.

22.43 uur
Er stond voor morgen al een nieuwe 'miljoenenmars' gepland, en de verwachting is dat er nu meer mensen dan ooit zullen komen. De speech van Mubarak wordt door de Egyptenaren gezien als een grove belediging, zegt een analist op Al Jazeera. Hij verwacht dat de revolutie door zal gaan.

22.41 uur
De koepel van Egyptische organisaties in Nederland is verbijsterd over de speech van Mubarak. Het ANP meldt:

Verbijsterd en zwaar teleurgesteld. Zo reageerde de woordvoerder van de Algemene Vereniging van Egyptische Organisaties in Nederland donderdagavond op de toespraak van president Mubarak.
'Dit hadden we niet verwacht en dit is niet goed voor het volk.'

De woordvoerder, Ibrahim Farouk, heeft met een stel landgenoten naar de speech gekeken in een Amsterdams café. 'Dit hadden we niet verwacht, de man is hardleers.'

Volgens Farouk zullen de protesten in Egypte gewoon doorgaan. Hij vermoedt dat het leger zich daarbij passief zal houden. 'Je zag op de tv-beelden dat mensen hun schoenen in de handen hadden. Dat betekent dat hij zal worden geslagen.'


22.39 uur
Suleiman roept nog maar eens op niet te luisteren naar de satellietstations. Die zouden niet betrouwbaar zijn en olie op het vuur gooien; mensen moeten naar hun eigen geweten luisteren, zegt Suleiman.

22.37 uur
Suleiman benadrukt nogmaals het belang van de nationale dialoog voor een vreemdzame machtsoverdracht.

22.35 uur
Nu is vice-president Suleiman op de staatstelevisie.

22.35 uur
Het lijkt erop dat demonstranten het Tahrirplein nu verlaten en op weg gaan naar het televisiegebouw of het paleis. Maar dat is lastig te bevestigen.

22.31 uur
Opvallend: het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de speech van Obama. Sowieso hebben veel nieuwsmedia moeite om snel met reacties en samenvattingen te komen, lijkt het wel. De manoeuvre van Mubarak lijkt iedereen totaal verrast te hebben, nu het er vanmiddag zo op leek dat hij zou opstappen.

22.29 uur
En zo verwoordde Mubarak zijn voornaamste reden om nu niet op te stappen: 'Ik heb een visie opgetekend om deze crisis te beëindigen en om aan de eisen van de jeugd en de burgers tegemoet te komen, zonder de grondwet te ondermijnen en op een manier die de stabiliteit van onze regering garandeert.

22.27 uur
De Egyptische staatstelevisie, die eerder vanavond wel de demonstranten op het Tahrirplein liet zien, zendt de woede van de betogers niet uit.

22.25 uur Weer even een korte samenvatting, nu van het ANP:


'De Egyptische president Hosni Mubarak weigert nog altijd op te stappen. In een door de staatstelevisie uitgezonden toespraak zei hij donderdag dat hij vastbesloten is een vreedzame machtsoverdracht tot stand te brengen. Wel draagt hij zijn bevoegdheden deels over aan vicepresident Omar Suleiman.

Mubarak sprak de betogers op het Tahrirplein in Caïro toe 'als een vader tot zijn kinderen'. Hij zei dat het bloed van degenen die de volksprotesten van de afgelopen weken met de dood hebben moeten bekopen, niet voor niets zal zijn vergoten. Hij zei dat hij niet zal rusten voor de verantwoordelijken voor het bloedvergieten zijn gestraft.

Maar hij negeerde de belangrijkste eis van de betogers en trad niet af.

22.19 uur
Nog een quote uit zijn speech, waarin Mubarak verwees naar zijn militaire verleden. Ik heb mijn levenlang mijn thuisland en haar veiligheid verdedigd. Ik ben ten oorlog getrokken, ik heb een bezetting meegemaakt, en ik heb de bevrijdag van de Sinaï meegemaakt. Ik heb de dood vele malen in de ogen gekeken.'

22.15 uur
Volgens Mubarak zitten alle Egyptenaren in dezelfde situatie, 'en moeten doorgaan met onze nationale dialoog die we zijn gestart, zonder terughoudendheid, om het vertrouwen in onze economie, de vrede en de stabiliteit op straat te stimuleren, en om de normale situatie op straat in ere te herstellen.' De situatie die is ontstaan lag volgens de president ook niet aan hem, niet 'aan Hosni Mubarak'.

22.13 uur
Het is duidelijk dat Mubarak niet de toespraak hield, waar de menigte op het Tahrirplein op hoogte. Ze zwaaien met hun schoenen naar de president. Dat begon vanaf het moment dat Mubarak zei: 'Ik zeg nog een keer zonder voorbehoud dat ik in september niet voor een nieuwe termijn zal gaan. Ik ben tevreden met wat ik heb bereikt de afgelopen zestig jaar, in tijden van oorlog en vrede.'

22.11 uur
Mubarak zei ook nog dat hij niet zal zwichten voor buitenlandse druk, daarmee implicerend dat die er wel was.

22.09 uur
Wellicht overbodige informatie: de sfeer op het Tahrirplein is compleet omgeslagen.

22.07 uur
In zijn speech refereerde Mubarak regelmatig aan zijn militaire verleden en aan zijn prestaties voor Egypte. 'Het meest trots was ik toen ik vlag hees boven de Sinaï.'

22.04 uur Even samenvattend: Mubarak zal niet terugtreden als president van Egypte. Hij blijft tot de verkiezingen in september. Hij wil zich inzetten, zo zei hij, voor een vreedzame machtsoverdracht. Wel heeft hij grondwetswijzigingen voorgesteld en taken overgedragen aan vice-president Suleiman. Hij wil de dialoog vervolgen en aangaan met de opossitiegroepen.

22.03 uur
Mubarak zegt nog een keer dat hij op Egyptische grond zal sterven.

22.02 uur
Mubarak zei ook geen bevelen van buitenaf te accepteren.

22.01 uur
Ook zet hij de deur open om de noodtoestand ongedaan te maken.

21.59 uur
Mubarak kondigt wel een aantal grondwetswijzigingen aan, waaronder kortere termijnen voor de president, en hij heeft een aantal taken overgedragen aan vice-president Suleiman. Maar weg gaat ie niet.

21.54 uur
'Ik zal me aan mijn verantwoordelijkheid houden om dit land te beschermen tot de volgende president het overneemt.'

21.53 uur
Mubarak zegt dat hij de eed heeft gezworen het land te dienen, dat hij dat al zestig jaar doet, en dat hij zich zal inzetten voor een nationale dialoog en voor een vreedzame machtsoverdracht in september.

21.52 MUBARAK ZAL NIET TERUGTREDEN. PAS BIJ DE VRIJE VERKIEZINGEN IN SEPTEMBER ZAL HIJ HET PRESIDENTSCHAP OPGEVEN.

21.46 uur
Hij zal degenen die ervoor zorgden dat er bloed vloeide hard straffen. Het bloed zal niet voor niets vergoten zijn.

21.44 uur
Hier komt Mubarak!

21.43 uur
De staatstelevisie zegt nu dat de speech over een paar minuten begint. Dat is al eerder gezegd, maar wie weet klopt het dit keer.

21.36 uur
De staatstelevisie heeft nu een item over militaire hospitaals.

21.34 uur
Volgens Al Arabiya zal Mubarak inderdaad zijn taken overdragen aan vice-president Suleiman. Ook zal hij zijn excuses maken voor de slachtoffers en zeggen dat hij overtuigd is van de goede bedoelingen van de jeugd. Onduidelijk is of hij dan ook afstand doet van de titel van president.

21.29 uur
De Arabische zender Al Arabiya meldt nu dat Mubarak een hervorming van de grondwet gaat verordonneren. Voor wat het waard is; eerder vanavond meldde de zender dat hij zijn taken daarna zou overdragen aan vice-president Suleiman.

21.23 uur
Onderstaande zegt niet heel veel. Vorige keer dat Mubarak sprak zou hij om 22 uur spreken, het werd uiteindelijk rond middernacht. De staatstelevise zendt inmiddels weer een journaal uit.

21.19 uur
De promo's op de Egyptische staatstelevisie zijn afgelopen. Mubarak kan elk moment zijn toespraak gaan houden. Een nieuwslezer zegt dat de speech nu aanstaande is.

21.16 uur
De laatste berichten zijn dat Mubarak het volk live zal toespreken. Eerdere toespraken waren van tevoren opgenomen.

21.12 uur
Op de Egyptische staatstelevisie is nu het weerbericht te zien.

21.10 uur
Op twitter wordt er - met humor - gespeculeerd waarom Mubarak toch zo laat zou zijn. 'Het is niet makkelijk om goudstaven in een Louis Vuitton-koffer te pakken'. Meer hier.

21.08 uur
Het is nog altijd wachten op de toespraak van Hosni Mubarak.

21.03 uur
Er wordt op alle zenders druk gespeculeerd wat er zometeen gaat gebeuren. Wat ook nog zou kunnen: Mubarak staat al zijn bevoegdheden af aan de vice-president, maar behoudt de titel van president. Het zou nu snel duidelijk moeten worden allemaal.

21.01 uur
Een bron heeft CNN gemeld dat Saudi-Arabië heeft aangeboden dat Mubarak daar zou kunnen gaan wonen, mocht hij terugtreden.

21.00 uur
Tegenstrijdige berichten: De Egyptische minister van informatie zegt echter tegen Reuters dat Mubarak absoluut niet terug zal treden. Maar...

20.59 uur
Een hoge Egyptische official heeft CNN afgelopen uur nog maar eens meegedeeld dat Mubarak zal terugtreden.

20.57 uur
De Egyptische staatstelevisie liet twintig minuten geleden nog een promo zien van soldaten die de hand schudden met demonstranten, met daaronder de tekst: 'Egypte is aan het veranderen'. Zo'n positieve weergave van de demonstranten was eerder ondenkbaar.

20.56 uur
Wees niet verrast als Mubarak niet precies op tijd begint, ook zijn vorige toespraken tot het volk tijdens de protesten begonnen met vertraging.

20.55 uur
De spanning stijgt. Over vijf minuten zou Mubarak zijn toespraak moeten geven.

20.48 uur
Verslaggever Andrew Simmons vergelijkt de situatie op Al Jazeera met de Roemeense revolutie eind 1989. 'Ik zie een zee van gezichten, de stemming is zeer opgewonden.' Er zijn niet alleen volwassenen op het plein, ook meisjes van vijf staan in de menigte. Het is nu één groot feest. Ze wachten allemaal op het moment dat Mubarak gaat spreken.

20.44 uur
BBC-verslaggever Paul Adams op het Tahrirplein over de sfeer: 'het is als bij een rockconcert voordat de band opkomt'.

20.37 uur
Sterverslaggeefster Christiane Amanpour heeft met de nieuwe Egyptische held Wael Ghonim gesproken. Hij verwacht dat Mubarak en het regime vandaag zullen terugtreden.

Hier staat een uitgebreid artikel over de Google-manager Ghonim.

20.30 uur
Ook de staatstelevisie laat nu het volgeladen Tahrirplein zien. Dat is nieuw. De demonstranten werden tot nu toe altijd weggezet als schurken, of door het buitenland gestuurde spionnen. Bovendien werden de massademonstraties bijna niet getoond. Er waren vaker reportages te zien over kleine groepjes demonstranten die negatief waren getoonzet. Nu wordt er voor het eerst getoond hoe groot de protesten zijn.

20.24 uur
Mocht Mubarak aftreden, dan is het de vraag of hij Egypte ook zal verlaten. Op 1 februari zei hij: 'Egypte is mijn land, en ik zal op Egyptische grond sterven.'

20.19 uur
Het leger heeft nog maar eens gemeld dat ze in een continue sessie blijven 'om te overwegen welke procedures in werking kunnen worden gesteld en welke maatregelen kunnen worden genomen om de natie en te beschermen en welke maatregelen kunnen worden genomen om de natie, en de prestaties en de aspiraties van het geweldige volk van Egypte te beschermen.'

Dat verduidelijkt de zaak niet echt. Belangrijk is wel dat het leger dus in sessie blijft en zich beraadt op maatregelen. Dat voedt onder sommigen - waaronder het moslimbroederschap - de vrees voor een coup.

20.16 uur
Het is vandaag al de zeventiende dag van de protesten. Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat tweeënhalve week geleden niemand er nog vanuit ging dat een massaprotest tegen het presidentschap van Hosni Mubarak mogelijk was.

20.10 uur
Volgens een verslaggeefster van Al Jazeera is de nieuwe energie voelbaar op het Tahrirplein. Meer voelbaar dan het afgelopen week was, en compleet anders dan drie uur geleden.

20.05 uur
Het Arabische televisiestation Al Arabiya zegt dat Mubarak in zijn televisietoespraak grondwettelijke procedures zal aankondigen en dan zijn macht zal overdragen aan vice-president Suleiman. Dat zegt hun correspondent in Egypte, maar hoe hij aan die informatie komt, werd niet gemeld.

20.01 uur
Volgens een verslaggeefster van Al Jazeera staat niet alleen het Tahrirplein helemaal vol, maar ook alle straten die daarnaartoe leiden.

20.00 uur
Gelezen op twitter: 'Het is als een bevalling. Je weet dat je wacht op iets belangrijks, maar wanneer het komt, daar heb je geen invloed op'

19.56 uur
Het is nog steeds ongelooflijk druk op het Tahrirplein, het wordt waarschijnlijk zelfs alleen maar drukker. Het lijkt er welhaast gezellig. Er wordt veel met vlaggen gezwaaid, er wordt gezongen. Grote vraag is wat er gebeurt als Mubarak aankondigt níet af te treden.

19.52 uur
Volgens de laatse berichten gaat Mubarak om 22.00 uur lokale tijd het volk toespreken. Dat is 21.00 uur bij ons.

19.50 uur
Als Mubarak terugtreedt, is het nog maar de vraag wie dan de macht in handen heeft. Tegenstanders van Mubarak vrezen dat het leger dat in feite een staatsgreep pleegt, en de macht naar zich toetrekt. Dat willen veel demonstranten nou ook weer niet.

19.40 uur
De toespraak van Obama werd ook live uitgezonden op de Egyptische staatstelevisie. Het is moeilijk daar geen teken van de veranderende verhoudingen in te zien. Toespraken van Obama werden zelden uitgezonden, zeker niet live.

19:39 uur:
Obama zegt in een speech in Michigan: 'We zijn er getuige van hoe de geschiedenis zich ontvouwt in Egypte. De mensen van Egypte roepen om verandering. Dit is een een nieuwe generatie, jonge mensen, die hun stemmen willen laten horen. Wij willen hen laten weten dat de VS alles zullen doen om een ordentelijke overgang naar democratie mogelijk te maken.'

19:28 uur:
Het Witte Huis laat alvast weten dat president Obama in een al geplande speech ook zijn reactie zal geven op de huidige situatie in Egypte.

19:24 uur:
BBC-verslaggever Fergus Nicoll bericht dat de sfeer op het Tahrirplein geladen is. Als er ook maar iets gebeurt: 'the place will go bananas'.

19:17 uur:
De Amerikaanse verslaggeefster Christiane Amanpour meldt dat Mubarak en zijn vicepresident Suleiman op dit moment het presidentschap bespreken.

19:08 uur:
Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, kan de huidige situatie in Egypte een gevaar vormen voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Hij laat weten dat een ordentelijke overgang noodzakelijk is, en dat Egypte een regering met een 'brede basis' nodig heeft.

19:03 uur:
De Amerikaanse president Obama zegt dat 'we moeten wachten en kijken' naar de ontwikkelingen in Egypte.

18:56 uur
Het is toch niet helemaal duidelijk hoe laat Mubarak zal gaan spreken. De media tasten daarover nog in het duister.

18:39 uur
Mubarak zal vanavond de macht overdragen aan het leger, aldus een vormalig lid van de NDP, dat enkele dagen geleden aftrad, tegenover Al Jazeera.

18:33 uur
De staatstelevisie toont beelden van Mubarak in gesprek met vicepresident Suleiman. Het is niet na te gaan hoe recent die beelden zijn.

18:30 uur Civiel bestuur! Scandeert de menigte op het Tahrirplein. Ze zijn bang dat het leger het nieuwe bestuur gaat samenstellen.

18:29 uur
Een vooraanstaand lid van de Moslim Broederschap zegt bezorgd te zijn dat het leger de macht grijpt in Egypte.

18:21 uur
De live-toespraak van Mubarak zal mogelijk plaatsvinden om 22:00 uur (21:00 uur Nederlandse tijd), aldus de BBC.

18:18 uur
Het zou de eerste keer zijn sinds het uitbreken van de protesten dat Mubarak het volk rechtstreeks toespreekt. Eerdere mededelingen waren van tevoren opgenomen.

18:17 uur
Een presentatrice van de Egypotische staatstelevisie meldt dat de president zijn toespraak live op tv zal uitzenden. Hoe laat dat zal gebeuren is niet duidelijk. De president is nu in gesprek met de vicepremier, meldt de presentatrice.

18:15 uur
De Amerikaanse president ziet hetzelfde als jullie, en weet niet wat de uitkomst zal zijn, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

18:13 uur
Volgens een bron van NBC die dicht bij de president staat, is Mubarak nu in Caïro, en dus niet in het buitenland.

18:07 uur
Op het Tahrirplein wordt luidkeels gescandeerd.

18:01 uur 'Revolutie 2.0: missie volbracht' Twittert Wael Ghonim, die de afgelopen dagen uitgroeide tot het gezicht van de volksopstand.

17:59 uur Verslaggeefster Alan Fisher memoreert er op Al Jazeera aan dat dit de derde keer in de geschiedenis is dat de Egyptische legertop een open bijeenkomst houdt. De vorige keren waren in 1967 en 1973.

17:50 uur
Het aantal militairen en tanks op het Tahrirplein is flink toegenomen.

17:43 uur
Op het Tahrirplein zijn duizenden mensen bijeen, en er heerst een opgewonden feeststemming. De demonstranten lijken te voelen dat de overwinning nabij is.

17:39 uur
Het Witte Huis spreekt van een 'vloeiende' ontwikkeling in Egypte.

17:34 uur
Volgens de Egyptische staatstelevisie geeft Mubarak vanavond een tv-toespraak vanuit het presidentiële paleis.

17:29 uur 'De miljoenenmars die de betogers voor vrijdag hebben aangekondigd zijn nu al begonnen. Het Tahrirplein is helemaal volgepakt,' aldus een verslaggever op Al Jazeera.

17:26 uur
Volgens sommige berichten heeft de baas van de NDP-partij eerder op de dag voorkomen dat Mubarak een toespraak zou houden waarin hij de machtsoverdracht naar de vicepresident zou aankondigen.

17:22 uur Volgens een verslaggever van Al Jazeera worden alle wegen naar het vliegveld van Caïro afgesloten.

17.18 uur De berichten spreken elkaar erg tegen. De premier heeft nu weer op de staatstelevisie gezegd dat Mubarak nog steeds president is: 'Hij zit nog steeds op zijn post. Geen beslissingen zijn door de president doorgegeven. Alles is normaal. Alles is nog steeds in de handen van de president.'

17.14 uur
President Mubarak is afgereisd naar de badplaats Sharm-al-Sheik meldt tv-zender Al Arabiya. Hij is daar samen met stafchef van het leger.

17.13 uur
Even ter herinnering: De 82-jarige Mubarak is sinds 1981 aan de macht in Egypte.

17.12 uur
Zeker dat Mubarak gaat aftreden is het nog niet. De Egyptische minister van informatie heeft gezegd: 'Mubarak is nog steeds de president. De president zal niet aftreden en alles wat u in de media hoort zijn geruchten.'

17.10 uur
Ook een woordvoerder van de Britse premier Cameron heeft gezegd dat er urgent verandering nodig is in Egypte.

17.08 uur
Ook een Egyptische door de staat gereguleerde krant, citeert secretaris-generaal Badrawi van de NDP. Hij zegt in de krant dat hij de president heeft gevraagd zijn macht over te dragen. Badrawi verwacht dat dat vanavond gebeurt.

17.06 uur
Het Tahrirplein in Caïro stroomt steeds verder vol.

17.04 uur
Het Franse persbureau AFP heeft een quote van een hoge militaire bron: 'We wachten de bevelen af die de mensen blij zullen maken.'

17.02 uur
De sfeer op het Tahrirplein is het laatste half uur compleet omgeslagen. Een verslaggever van The Guardain omschrijft het als volgt: 'Boem, dit verandert alles.'

17.00 uur
Ook de baas van de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst, heeft gezegd dat het zeer waarschijnlijk is dat Mubarak vanavond terugtreedt.

16.58 uur
De Saudische minister van Buitenlandse Zaken heeft vandaag op het laatste moment zijn reis naar Algerije afgezegd. Dat voedt de speculatie dat Mubarak vanavond daarnaartoe zou vertrekken.

16.54 uur
Een officiële woordvoerder van de Egyptische regering heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat er de komende uren een beslissing wordt genomen over de toekomst van president Mubarak.

16.53 uur
Hossam Badrawi, de secretaris-generaal van Mubaraks partij zei hij volgende tegen de Britse zender Channel 4. 'He made mistakes but he sees himself as someone that does not deserve getting out of power, of his service, that way. At the same time he realises that it's the time to change. That's my impression in the last two days.'

16.51 uur
Het is weer tijd voor het avondgebed op het Tahrirplein.

16.50 uur
Twee bronnen binnen het kantoor van president Mubarak hebben aan NBC gemeld dat hij vanavond nog opstapt. Ook zou hij het volk toespreken.

16.48 uur
Vice-president Omar Suleiman zou zijn taken en macht overnemen.

16.47 uur De Amerikaanse zender NBC meldt nu zeker te weten dat Mubarak vanavond nog opstapt.


16.46 uur
Het opvallendste aan de beelden van de militaire top die aan het overleggen was, was de afwezigheid van president Mubarak. Hij is per slot van rekening opperbevelhebber van alle Egyptische troepen.

16.46 uur
Ook in Alexandrië zijn meteen na het nieuws vol vreugde en hoop de straat op gegaan.

16.44 uur
Het feit dat er alleen over het vertrek van Mubarak wordt gesproken, zoals de premier Ahmed Shafiq eerder vandaag de BBC vertelde, is al een grote overwinning voor de demonstranten. Dat zegt BBC-verslaggever in Caïro Lyse Doucet.

16.41 uur
Op het Tahrirplein schreeuwen de demonstranten leuzen als 'Het volk eist de val van het regime' en 'Het regime is gevallen'

16.38 uur
Een verslaggever van Al Jazeera meldt dat op er het internationale vliegveld van Caïro, waar de vliegtuigen staan van de familie van Mubarak, nog geen ongewone bewegingen zijn gesignaleerd.

16.37 uur
Volgens AP heeft een hoge militair de demonstranten meegedeeld dat aan al hun eisen tegemoet wordt gekomen.

16.35 uur
Luid gejuich stijgt op het Tahrirplein. Waarom is niet helemaal duidelijk.

16.34 uur De militaire top is al de hele dag bij elkaar. Zonder president Mubarak. Een hoge militair legde op de staatstelevisie een verklaring af. Daarin zei hij dat ze bij elkaar zullen blijven komen om de situatie in de gaten te houden, en dat hun eerste prioriteit blijft het Egyptische volk en hun eigendommen te beschermen.

Mohamed ElBaradei op het Tahrirplein, eind januari.Beeld ap
Hosni Mubarak tijdens zijn toespraak.Beeld afp
Demonstranten op het Tahrirplein in Caïro.Beeld reuters
Beeld ap
Beeld reuters
Beeld ap
Beeld epa
Hosni Mubarak
Beeld afp
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden