'Protestantse kerken verloren vele miljoenen met beleggen'

De protestantse kerken hebben in 2000 met beleggen tientallen miljoenen guldens eigen vermogen verloren. Dat zegt Stichting De Keursteen op grond van tips die zij uit religieuze kring heeft ontvangen....

Volgens voorzitter R. van Hoeven van De Keursteen, die probeert misstanden, waaronder financiële, bij kerken aan de kaak te stellen, zijn het afgelopen halfjaar bij zijn stichting naar schatting tweehonderd telefoontjes binnengekomen van verontruste kerkenraadsleden en ouderlingen. Volgens Van Hoeven maken zij zich zorgen over tienduizenden, soms honderdduizenden guldens die zijn verloren sinds het instorten van de beurskoersen.

Volgens Van Hoeven, die geen exacte bedragen over de verliezen zegt te kunnen geven, is door het gunstige beursklimaat van de afgelopen jaren vaak geld belegd door de lokale administrateurs. Een lokale administrateur of kerkvoogd, vaak een vrijwilliger, is volgens hem verantwoordelijk voor de financiën. 'Veel administrateurs hebben het geld belegd als privé-personen, in beursfondsen waarin ze zelf misschien ook handelden. Er is geen instantie waar ze voor advies heenkunnen.'

De SOW-kerken, waarbij 3400 hervormde, gereformeerde en lutherse kerken zijn aangesloten, twijfelen aan het waarheidsgehalte van Van Hoevens opmerkingen. Woordvoerder R. Bolwijn zegt dat kerken autonoom zijn, maar dat er wel degelijk regels zijn waaraan ze zich moeten houden. Er mag slechts onder strikte voorwaarden in aandelen belegd worden. De boekhouding wordt elk jaar gekeurd door een provinciale commissie.

Volgens Bolwijn zijn die regels opgesteld om te voorkomen dat de gemeenten in financiële moeilijkheden komen. 'Ik zeg niet dat het absoluut nergens fout gaat. Maar beleggen in bijvoorbeeld aandelen KPN is absoluut niet de bedoeling. Land, gebouwen en obligaties zijn wel veilige beleggingen.'

De SOW-kerken hebben vorig jaar een richtlijn voor beleggingen opgesteld waarin staat dat beleggen alleen mag als het geld echt niet nodig is, er advies is ingewonnen bij experts en er niet meer dan 30 procent van het vermogen in aandelen wordt gestoken.

Deze regels gelden niet voor de ongeveer vijfhonderd protestantse kerken die volledig autonoom zijn. Van Hoeven wilde niet zeggen of de problemen zich vooral bij die groep voordoen. Volgens hem zijn er wel kerken die moeite hebben om de dominee te betalen of een nieuwe aan te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden