Protestantse dominees stopten seksueel misbruik in doofpot en gaat studeren beter met een pilletje?

Goedemorgen. Verdriet en boosheid na de bekendmaking van seksueel misbruik in een Gereformeerde Kerk in Amersfoort. Twee predikanten hielden de zaak jarenlang stil. De VN blijven hameren op een politieke oplossing in Syrië na de mislukte wapenstilstand en door aardbevingen in Japan is er een tekort aan bepaalde typen camera's. Verder in dit ochtendoverzicht: steeds meer studenten nemen een pilletje om voor een tentamen in de juiste 'flow' te komen en kun je jezelf voordragen voor een lintje?

Het gebouw van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt De Schaapskooi in Amersfoort Beeld  Raymond Rutting/de Volkskrant
Het gebouw van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt De Schaapskooi in AmersfoortBeeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Terwijl u sliep

Protestantse dominees stopten seksueel misbruik in doofpot

'Verdriet, boosheid, ongeloof en verbijstering.' Zo omschrijft diaken Henk te Roller de emoties van zondag in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Amersfoort-Oost, toen tijdens de dienst werd bekendgemaakt dat een 71-jarig kerklid zich dertig jaar geleden schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van minstens twaalf minderjarige jongens. Vooral ook omdat twee, inmiddels gepensioneerde predikanten, geweten hebben van het misbruik, maar de zaak in de doofpot hebben gestopt.

VN na mislukt staakt-het-vuren: blijf streven naar politieke oplossing Syrië

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië is teleurgesteld over het einde van de gesprekken tussen de Verenigde Staten en Rusland rond een staakt-het-vuren in Syrië. De VN blijft vastbesloten om te werken aan een politieke oplossing.

Vrijgelaten Amerikaanse journalist klaagt Iran aan wegens marteling

De Amerikaanse journalist Jason Rezaian, die in januari werd vrijgelaten nadat hij meer dan 500 dagen had vastgezeten in Iran, klaagt dat land aan wegens marteling en terrorisme. Rezaian is Amerikaans-Iraans en werkte ten tijde van zijn arrestatie voor de krant The Washington Post in Teheran.

Tekort aan camera's door aardbevingen in Japan

Al maanden moeten fotowinkels nee verkopen als klanten vragen om bepaalde typen compact camera's. De oorzaak: de productie van beeldsensoren ligt ver achter door aardbevingen in Japan.

Jason Rezaian na zijn vrijlating Beeld ap
Jason Rezaian na zijn vrijlatingBeeld ap

Vandaag in het nieuws

De Nobelprijs voor de Natuurkunde wordt bekendgemaakt. Is de winnaar te voorspellen? (+) Google presenteert zijn nieuwe telefoon: de Google Pixel. De Bijlmerramp wordt herdacht bij het Bijlmermonument in Amsterdam. Na het nu al legendarische debat tussen Clinton en Trump is het vanavond de beurt aan hun vicepresidenten Tim Kaine en Mike Pence om de verbale strijd met elkaar aan te gaan. Verder maakt het Internationaal Sporttribunaal TAS vanmiddag zijn vonnis in de dopingzaak van de Russische tennisvedette Maria Sharapova openbaar. En geef uw huisdier vandaag maar een extra snoepje: het is Werelddierendag.

Aanraders van de redactie

Studeren is slikken voor het blokken
Steeds meer studenten nemen een pilletje als ze vlak voor een lastig tentamen zitten. Daarmee kom je lekker in de juiste 'flow'.

De oorlogsfotograaf is net een mens. En een held
Op de voorpagina van NRC Handelsblad stond gisteren een foto van Jeroen Oerlemans, de fotograaf die zondag om het leven kwam in de Libische stad Sirte. Het was een foto van een huilende jongen met een stapeltje boeken in zijn hand, na een bombardement op de stad Tyrus in Libanon, in 2006. Je ziet vernietiging, maar vooral hoop die de grond in is geboord en een toekomst die net zo kapot is als de gebouwen op de foto. Lees hier de hele column van Bert Wagendorp.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Mag ik een lintje alstublieft?'
Als niemand me voordraagt voor een lintje, doe ik het zelf, dacht Marijke Weisglas. Maar zo simpel is dat niet.

De Cruijff van het hockey bungelt onderaan
In spijkerbroek en een trainingsjack van hockeyclub Bloemendaal dribbelt Teun de Nooijer langs de lijn. Alleen de stem van een toeschouwer schalt over het veld. Oud-trainster Wietske de Ruiter moedigt de vrouwen van Bloemendaal aan. De Nooijer is de rust zelve. Ook bij zijn debuut als hoofdcoach is de beste hockeyer aller tijden een leider zonder zijn stem te verheffen, zoals hij zichzelf ooit omschreef.

Jeroen Oerlemans. Beeld anp
Jeroen Oerlemans.Beeld anp

Het leven in Utopia is 'vreselijk'
Terug met Isabella naar het Talpa-televisiebos. Lees hier de hele verslaggeverscolumn.

Bon Iver laat zien hoe timide internationale promotie werkt
Hun vorige albums waren successen. Dus wordt de presentatie van het nieuwe album van Bon Iver met tromgeroffel omgeven. Maar help, de kopman is schuw.

Isabella uit de serie Utopia. Beeld RV
Isabella uit de serie Utopia.Beeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden