Protestactie politie in Zeeland

Naar schatting 2500 politiemensen zijn in Zeeland begonnen met hun betoging tegen de in hun ogen verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden. Minister Remkes werd aan het eind van de ochtend massaal uitgefloten....

ANP

De politieagenten verzamelden zich in Goes en langs de snelweg A58 richting de stad. De protestbijeenkomst in de Zeelandhallen is het begin van een reeks acties de komende maand waar burgers geen last van zullen hebben. Als dat allemaal niets oplevert, gaat na de zomer ‘de stekker eruit’, kondigde voorzitter H. van Duyn van de Nederlandse Politiebond aan. ‘Dat betekent dat we massaal het werk gaan neerleggen en dat er dan alleen sprake zal zijn van noodhulp. Die actie gaan we nu al voorbereiden.’

Volgens de politiebonden is uit gesprekken met minister Remkes van Binnenlandse Zaken duidelijk geworden dat de situatie voor de politie ingrijpend achteruit zal gaan. ‘Remkes wij zijn woedend!’, scandeerden de actievoerders herhaaldelijk in koor, terwijl de minister hen vanaf het podium aankeek.

Remkes zei dat de onderhandelingen over nieuwe regelingen voor de politie wat hem betreft donderdag weer verder gaan, zolang de gesprekken maar op basis van feitelijke informatie en met een zakelijke insteek worden gevoerd. ‘Wij worden weer genaaid’, zongen de agenten aan het einde van zijn toespraak.

De voorzitters van de vakbonden lieten daarop weten alleen te willen onderhandelen als er uitzicht is op een goed resultaat. Vanaf zondagavond 23.00 uur zal de politie dertien dagen lang 24 uur per dag actievoeren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag, kondigde Van Duyn aan.

Het is de bedoeling dat deze ‘Blauwe Belegering’ een ‘grimmig karakter’ krijgt. ‘Ik ben bereid u volgende week vriendelijk te ontvangen, maar wel aan de onderhandelingstafel’, zei Remkes. De dertiendaagse actie gaat volgens Van Duyn ook door als er eventueel weer gesprekken beginnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden