Protest tegen racisme in Amsterdam

Een paar honderd mensen hebben maandag in Amsterdam tegen racisme en intolerantie gedemonstreerd. De protestactie begon bij het homomonument op de Westermarkt, waar een vertegenwoordiger van homobeweging COC een toespraak hield....

ANP

'Een jaar geleden dachten we nog dat we het COC konden opheffen', zei H. Dokter. 'Nu is er weer veel geweld tegen homo's.' Hij riep ertoe op politie en justitie sterker te maken om de groeiende homohaat te bestrijden.

Vanaf het homomonument trokken de demonstranten naar het Westerpark. Zij droegen spandoeken en borden mee met teksten als 'De islam is niet de vijand. Haat is geen oplossing'. In het Westerpark vond een afsluitende manifestatie plaats met muziekoptredens en sprekers van allerlei maaschappelijke en politieke organisaties. Onder anderen GroenLinks-oudgediende Mohammed Rabbae voerde het woord. De demonstratie had als thema 'Samen leven, in vrijheid, gelijkheid en solidariteit'.

Het protest was de afsluiting van de landelijke actieweek tegen racisme en intolerantie. De Zuid-Afrikaanse vice-minister van Binnenlandse Zaken M. Gigaba opende de actieweek op 21 maart in Rotterdam. Tot de activiteiten de afgelopen week behoorden onder meer een bijeenkomst over islamofobie en homofobie in Amsterdam-Oost en een gemengd voetbaltoernooi voor jongeren uit verschillende groepen. Volgens de organisatie hebben duizenden mensen deelgenomen aan het programma.

De demonstratie en de actieweek zijn een initiatief van het Platform Allemaal Anders Allemaal Gelijk, dat op 15 februari is opgericht. Het landelijke platform wil aan de wieg staan van een brede en succesvolle beweging tegen racisme en intolerantie. Na 11 september, de versterking van de strijd tegen het terrorisme en de moord op Theo Van Gogh is het er volgens de oprichters niet leuker op geworden in Nederland. 'Het is vooral onderling wantrouwen dat de klok slaat.'

Ruim zestig organisaties hebben zich verenigd in het platform, variërend van politieke partijen en vakbonden tot de homobeweging en religieuze organisaties. Meer dan twintig Marokkaanse organisaties hebben zich aangesloten bij het platform.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden