Protest tegen museumbouw

Het Van Goghmuseum is 'onaangenaam verrast' door de nieuwe procedure die tegen de uitbreiding van het museum is aangespannen. Omwonenden van het Museumplein in Amsterdam vragen in een spoedzitting bij de president van de rechtbank schorsing van de bouwvergunning....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Van Gogh is al jaren bezig om met hulp van een grote Japanse donatie (37,5 miljoen gulden) het museum uit te breiden. Het is een elipsvormige aanbouw, ontworpen door de Japanse architect Kisho Kurokawa. Tegelijk is er een plan van de deelraad Zuid om het Museumplein ingrijpend te veranderen. De omwonenden hebben zich verzet tegen deze activiteiten. Onlangs besliste de Raad van State dat de deelraad de plannen mag doorzetten, waardoor ook het Van Goghmuseum kon beginnen.

Voor de uitbouw moeten een dertigtal linden worden verplaatst. Dat willen de bewoners tegenhouden. De schorsingsprocedure dient 3 december in Amsterdam. Al een dag later kan de president van de rechtbank uitspraak doen. Het Van Goghmuseum hoopt, ook gezien de eerdere positieve beschikking van de Raad van State, dat de bouw niet wordt vertraagd.

Het Van Goghmuseum is ondertussen ook bezig een naastgelegen villa in gebruik te nemen. In het gebouw wordt de bibliotheek van het museum ondergebracht en een researchcentrum om ruimte te bieden aan Van Gogh-experts die vanuit de hele wereld naar Amsterdam komen om onderzoek te doen. Het gaat om een gebouw waarin voorheen Museum Overholland was gevestigd.

Zes jaar geleden sloot Museum Overholland de deuren na een conflict tussen directeur C. Braun en de gemeente Amsterdam. Braun had kritiek op de festivals en 'circusachtige' toestanden op het Museumplein. Braun maakte naam met een exposities over Cézanne, Ellsworth Kelly en Frank Stella. Braun heeft zich een tijd buiten de publiciteit gehouden, maar 'reist' nu met tentoonstellingen van museum naar museum. Voor het eerst sinds de sluiting in 1990 is weer werk uit de verzameling van Overholland te zien: in het Teylers Museum in Haarlem vanaf 30 november de expositie Vergezichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden