Protest tegen megacontract overheid en Microsoft

In een open brief aan het kabinet hebben 23 maatschappelijke organisaties en bedrijven hun bezorgdheid geuit over exclusieve onderhandelingen van de overheid met softwaregigant Microsoft....

ANP

De organisaties noemen het dubieus dat het contract dat een waarde van 147 miljoen euro zou hebben, niet openbaar is aanbesteed. Verder zijn de onderhandelingen strijdig met een motie die de Tweede Kamer twee jaar geleden unaniem heeft aangenomen. De regering moet concentraties in de softwaremarkt tegengaan en gebruik maken van zogenoemde open source software, oordeelde de Kamer destijds.

Naar aanleiding van berichten in de vakpers hebben SP, D66, PvdA en GroenLinks afgelopen week vragen gesteld aan de regering. De partijen willen onder meer weten waarom de overheid zaken doet met een bedrijf dat is veroordeeld wegens overtreding van de mededingingswet.

De betrokken ministeries willen in afwachting van de antwoorden het bestaan van de geheime onderhandelingen met Microsoft niet bevestigen. Een woordvoerder van de softwareproducent bevestigde zaterdag wel dat er besprekingen gaande zijn. Over aantallen en bedragen laat het bedrijf zich niet uit.

De Automatisering Gids meldde een week geleden dat het contract voor vijf jaar gaat gelden. WebWereld publiceerde vrijdag een brief waarin de Vereniging van Nederlandse Gemeenten haar leden om deelname aan het project vraagt om de kosten te kunnen drukken.

Onder meer de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, de Consumentenbond, Internet Society Nederland, Nederland Kennisland en Stichting NLnet hebben de open brief ondertekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden