Protest Taiwan tegen handel China

Terwijl in Europa de geesten werden rijpgemaakt voor een Chinees-Europees akkoord over vrijhandel en investeringen, gingen in Taiwan afgelopen weekeinde tenminste 100 duizend mensen de straat op om te protesteren tegen een Chinees-Taiwanees handelsakkoord.

AMSTERDAM - Volgens schattingen van organisatoren en tv-stations zouden zelfs 500 tot 700 duizend demonstranten steun hebben betuigd aan opstandige studenten.

Die houden al enkele weken het Taiwanese parlement bezet uit protest tegen het handelsakkoord. Volgens de impopulaire president Ma Ying-jeou is dat juist goed voor het land, omdat investeringen en handel over en weer er een impuls door krijgen. Maar zijn critici menen dat lokale, Taiwanese bedrijven in de dienstensector juist over de kop gaan als Chinese investeerders vrij spel wordt geboden. Achter het conflict gaat een diepgaand verschil van visie op de relatie met China schuil. Moet er verdere toenadering komen, zoals de regering wil, of juist afstand worden bewaard, zoals de studenten menen? Nu al is de Taiwanese economie in hoge mate afhankelijk van die van de grote buurman. Honderdduizenden Taiwanese zakenlieden werken op het vasteland. Vrijwel alle investeringen die Taiwan doet, vinden in China plaats. Het bekendste voorbeeld daarvan is Foxconn, de beruchte toeleverancier van Apple, waarvoor ruim een miljoen mensen werken. De handelsrelaties worden almaar steviger - in vijf jaar is de omvang ervan met 50 procent toegenomen tot ruim 140 miljard euro.

Die toenemende afhankelijkheid wekt achterdocht op. Taiwan is in de ogen van China niet meer dan een afvallige provincie die op termijn bij het vasteland zal worden ingelijfd. President Xi heeft daarop al gezinspeeld. De meeste Taiwanezen koesteren hun onafhankelijkheid. Uit enquêtes blijkt slechts 12 procent voor aansluiting bij China, het overgrote deel van de bevolking kiest voor de status quo. Hun vrees is dat het nieuwe handelsakkoord die op termijn kan ondermijnen. Wanneer Taiwan economisch geen kant meer op kan, zit het ook politiek klem, is de vrees.

Volgens een opiniepeiling staat ruim 70 procent van de bevolking achter de bezetting van het parlement. Een toezegging van de regering afgelopen zaterdag om het handelspact kritisch door te lichten tijdens de goedkeuringsprocedure in het parlement, bleek niet genoeg om een massademonstratie zondag te voorkomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden