Protest in Honduras tegen president

Het bewind in Honduras, dat twee weken geleden via een staatsgreep aan de macht kwam, heeft woensdag opnieuw de avondklok ingesteld. Dat is volgens interim-president Roberto Micheletti noodzakelijk om ‘groepen relschoppers’ in bedwang te houden. Het Midden-Amerikaanse land is nog steeds dagelijks het toneel van grote demonstraties waarin de terugkeer van de afgezette president Manuel Zelaya wordt geëist.

Van onze correspondent Cees Zoon

Woensdag en donderdag blokkeerde het Nationale Front van Verzet tegen de Coup, waarin vakbonden en sociale organisaties zich hebben verenigd, de toegangswegen tot alle grote steden in Honduras. Bovendien sloten demonstranten alle grensovergangen naar Guatemala, Nicaragua en El Salvador af.

Leider Rafael Alegría zei dat het Front door het lamleggen van de economie probeert Micheletti tot aftreden te dwingen. Zelaya had eerder opgeroepen tot het organiseren van een ‘volksopstand’ om zijn terugkeer af te dwingen.

Ex-parlementsvoorzitter Micheletti verklaarde dat hij bereid is af te treden op voorwaarde dat Zelaya niet naar Honduras terugkeert. Hij zei een missie met dat voorstel naar Washington te hebben gestuurd. Het voorstel is voor Zelaya echter onbespreekbaar.

Alle internationale organisaties blijven Zelaya als de legitieme president van Honduras beschouwen en eisen dat hij in zijn functie wordt hersteld. Ex-parlementsvoorzitter Micheletti blijft volhouden dat het militaire ingrijpen geen staatsgreep was maar een ‘constitutionele opvolging’.

Zaterdag vindt in Costa Rica een tweede onderhandelingsronde plaats onder leiding van de Costa Ricaanse president Arias. Micheletti heeft al laten weten daar verstek te zullen laten gaan. Bij de eerste poging weigerde Micheletti Zelaya te ontmoeten en vertrok hij na een kort gesprek met Arias op het vliegveld van San José.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden