Protest in bezette gebieden eist vier levens

Bij de hevigste gevechten sinds jaren tussen Palestijnen en Israëlische ordetroepen zijn maandag drie Palestijnen gedood. Er zijn de afgelopen dagen zeker driehonderd gewonden gevallen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever, voornamelijk onder Palestijnse demonstranten....

Van onze correspondent Theo Koelé

Dit weekeinde gingen betogers de straat op om de vrijlating te eisen van Palestijnse gevangenen. Daarbij viel één dode. Het protest van gisteren stond in het teken van al naqba, 'de catastrofe'. Dat is de Palestijnse benaming voor de oprichting van de staat Israël, 52 jaar geleden.

Vele honderdduizenden Palestijnen sloegen toen op de vlucht of werden verjaagd. Hun lot en dat van hun nakomelingen is een van de onderwerpen in de slotfase van de onderhandelingen, die in het najaar tot een definitieve vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen zouden moeten leiden.

Israël heeft gisteren besloten drie dorpen nabij Jeruzalem over te dragen aan de Palestijnen, in de hoop het vredesproces te redden. Deze beslissing viel samen met de uitbarsting van geweld in de bezette gebieden. Premier Ehud Barak stelde wegens de overdracht van de dorpen de vertrouwenskwestie.

Hij zei maandag dat er geen alternatief is voor de voortzetting van het vredesproces. Verbeten verdedigde Barak in de Knesset, het parlement, het kabinetsbesluit om Abu Dis en twee andere dorpen aan de rand van Jeruzalem onder het volledige gezag te stellen van de Palestijnse Autoriteit, die onder leiding staat van Arafat.

Barak bestreed de beschuldiging van de rechtse oppositie dat hij Jeruzalem verkwanselt. Volgens de premier is en blijft Jeruzalem de eeuwige, ongedeelde hoofdstad van Israël. Arafat en de zijnen claimden Abu Dis, waar een Palestijnse parlementsgebouw verrijst. Maar ze verlangen ook de controle over het gehele Arabische deel van Jeruzalem.

De rechtse oppositie organiseerde een demonstratie in Jeruzalem, en deed in 's lands vergaderzaal pogingen Barak ten val te brengen. Na een verhit debat overleefde hij 's avonds de cruciale stemming, met 56 tegen 48 stemmen, bij één onthouding. Vlak voor de stemming zei Barak dat de dorpen bij Jeruzalem pas worden overgedragen als het geweld luwt.

Ministers van drie regeringspartijen stemden eerder op de dag tegen de overdracht van de drie dorpen. De Nationale Religieuze Partij schortte de steun aan Barak op, en dreigde uit de coalitie te stappen.

Het vredesproces liep een tegenslag op door het aangekondigde ontslag van Yasser Abed Rabbo, toponderhandelaar namens Arafat. Hij accepteert niet dat er, naast de officiële onderhandelingen, geheime besprekingen plaatsvinden in Zweden. Israëlische media verspreidden dit nieuws het afgelopen weekeinde.

Geheime besprekingen in het begin van de jaren negentig leidden tot de befaamde Oslo-akkoorden, waarop Israël en de Palestijnen nog steeds voortborduren. Volgens Rabbo zijn de Israëli's er nu echter op uit verdeeldheid te zaaien onder hun tegenstrevers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden