Protest culturele instellingen tegen reeks huurverhogingen

Verhogingen kunnen oplopen tot tachtig procent...

amsterdam Een aantal culturele instellingen in Amsterdam dreigt in financiële problemen te komen als gevolg van huurverhogingen die het stadsdeel Centrum heeft opgelegd.

Dat geldt bijvoorbeeld voor het Grafisch Atelier Amsterdam, het Amsterdams Marionetten Theater en het Multatuli Museum, waar de verhogingen in de komende jaren oplopen tot boven de tachtig procent.

De instellingen tonen zich verrast over de maatregel. Ze hebben de extra kosten niet meegenomen in de financiële planning, waardoor nu tekort dreigen.

Volgens stadsdeelvoorzitter Els Iping hadden de instellingen al in 2004 kunnen weten dat de huren gingen stijgen. In dat jaar verscheen een openbare notitie waarin de verhoging werd aangekondigd.

‘Onzin’, vindt Atze Sytsma van het Grafisch Atelier. ‘Die aankondiging hebben we toen nooit gehad.’ Ook Frederieke Cannegieter van het Amsterdams Marionetten Theater (AMT) claimt dat zij niets wisten van de verhoging totdat het huurcontract vorig jaar werd verlengd.

Volgens het stadsdeelbestuur is het ‘de verantwoordelijkheid van de instellingen om dit soort ontwikkelingen op de voet te volgen.’ ‘Voor dit onderwerp is veel media-aandacht geweest, en als ze hadden opgelet, kan dit nieuws onmogelijk als een donderslag bij heldere hemel zijn gekomen.’

De instellingen hebben ook inhoudelijke bezwaren tegen de huurverhogingen. Zo vindt Cannegieter van het AMT het onterecht dat voor een monumentaal pand als dat van fotografiemuseum Foam aan de Keizersgracht net zo veel per vierkante meter moet worden betaald als voor de omgebouwde smederij waar haar theater voorstellingen geeft.

Volgens het bestuur van het stadsdeel Centrum zijn de prijzen niet berekend aan de hand van de locatie en de staat van het gebouw, maar aan de hand van de functie ervan. ‘Bovendien zijn hun prijzen maar een schijntje vergeleken bij wat commerciële huurders betalen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden