Protest Brussel tegen heffing aan grenzen in Rusland

Europees commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Van den Broek toont zich 'uitermate bezorgd' over de invoering van een grensbelasting in Rusland....

ANP

ANP

BRUSSEL

De Russen kondigden dinsdagavond aan dat iedere burger die per auto, trein of vliegtuig het land binnenkomt tien dollar belasting te laten betalen. Datzelfde bedrag wordt geheven bij vertrek. Voor een vrachtwagencombinatie komt er een grensbelasting van 180 dollar, die zowel is te betalen bij entree als vertrek.

Volgens een woordvoerder van Van den Broek is het nog onduidelijk of de belasting alleen zal gelden voor burgers uit de Europese Unie en landen als Polen. 'Als de maatregel bijvoorbeeld niet geldt voor grenspassage vanuit voormalige Sovjet-staten als Oekraïne, zou de regeling echt zeer discriminerend zijn. Daar zullen we ons dan ook hevig tegen verzetten.'

Van den Broek laat EU-diplomaten in Moskou formeel protest aantekenen tegen de grensbelasting. De Nederlandse commissaris wil ook op korte termijn een oplossing voor het aanslepende conflict over de invoerquota voor Europees textiel en gedestilleerd.

De Nederlandse ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland is het van harte eens met de actie van Van den Broek. De woordvoerder van TLN wijst erop dat er aan meer Oost-Europese grenzen sprake is van een wildgroei aan allerlei belastingen die de vervoerders moeten betalen. Vaak is niet duidelijk wat de grondslag van de heffing is. TLN vindt overigens dat de EU ook niet vrijuit gaat. Oost-Europese transporteurs hebben hier te maken met de verplichting een duur Eurovignet aan te schaffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden