Protest bij vergadering oppositie

Irak moet een democratische, federale staat worden en de Ba'ath-partij van Saddam Hussein moet worden ontbonden...

Ongeveer tachtig Koerden, shi'ieten, soennieten, Turkmenen en aanhangers van de in 1958 afgeschafte monarchie ontmoetten elkaar in een witte conferentietent in de oude Mesopotamische stad Ur. 'Een vrij en democratisch Irak begint vandaag', zei Jay Garner, de Amerikaanse oud-generaal die de leiding heeft in de opbouw van het land.

De deelnemers schaarden zich na afloop achter een verklaring van dertien punten. Daarin staat onder meer dat de toekomstige regering rekening moet houden met de verscheidenheid aan volkeren en vooral met de positie van de vrouw in Irak.

Ook roepen de aanwezigen op tot een 'open dialoog' met alle politieke groepen in het land, in de hoop dat die zich bij het proces aansluiten. Verder moet de Iraakse bevolking meewerken met de geallieerde coalitie om het land weer op te bouwen en de veiligheid te herstellen. De conferentiegangers besloten over tien dagen weer bij elkaar te komen.

Hoewel de speciale afgezant van president Bush voor Irak, Zalmay Khalizad, opnieuw beklemtoonde dat de Verenigde Staten geen plannen hebben om Irak te besturen, lieten twintigduizend demonstrerende Irakezen in de nabijgelegen stad Nasiriyah weten de hulp van de VS niet op prijs te stellen. 'Nee tegen Amerika, nee tegen Saddam', riepen de voornamelijk shi'itische betogers.

De grootste shi'itische oppositiegroep, de in Iran gevestigde Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI), zegt de conferentie te boycotten omdat hij geen 'deel kan uitmaken van een proces dat onder leiding staat van een Amerikaanse generaal'.

Bush verklaarde gisteren dat de overwinning van de coalitie over Irak zeker is en dat het regime van Saddam is gevallen. Ook de humanitaire hulp aan de Iraakse bevolking is de afgelopen dagen toegenomen. Niettemin zei de Amerikaanse president dat de zege nog niet geheel is behaald. In verscheidene delen van Irak zijn volgens hem nog 'wanhopige en gevaarlijke elementen' actief.

Over het lot van Saddam Hussein zei Bush niets. Het Pentagon heeft tot 200 duizend dollar uitgeloofd voor informatie over de verblijfplaats van leden van Saddams regime.

Dat de situatie in Irak nog gemakkelijk uit de hand kan lopen, bleek gisteren toen Amerikaanse troepen in Mosul het vuur openden op een menigte op een plein in het centrum van de stad. De mensenmassa zou zich hebben gekeerd tegen de nieuwe gouverneur van Mosul toen deze een pro-Amerikaanse toespraak hield.

Volgens ooggetuigen zijn bij het incident tien tot twaalf mensen gedood. Een arts sprak van zeker zestien gewonden. Amerikaanse militairen zeiden dat twee mannen hen onder vuur hadden genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden