Protest bij onthulling monument verzetsheld Anton de Kom

Enkele tientallen boze Surinamers hebben maandagmiddag geprobeerd de onthulling van een monument voor de Surinaamse activist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost te voorkomen....

ANP

Ze slaagden niet in hun opzet: omstreeks 16.30 trokken de zoon en dochter van De Kom de Surinaamse vlag van het beeld. Onder luid boegeroep van de demonstranten.

Die onthulling duurde echter niet lang. Het publiek kreeg amper de kans om het bronzen geheel te bewonderen, aangezien de betogers het standbeeld onmiddellijk weer bedekten met dezelfde vlag. In eerste instantie alleen zijn geslachtsdelen, maar al gauw was het hele monument weer ingepakt.

‘Anton de Kom moet op een waardige manier herdacht worden. We willen geen naakte man. We willen een aangekleed beeld’, aldus een van de betogers voorafgaand aan de onthulling. De naakte beeltenis doet volgens hen te veel denken aan het slavernijverleden. ‘We zijn geen slaven meer.’

De politie moest er aan te pas komen om de boze demonstranten te kalmeren. De organisatie vroeg om respect voor de familie van De Kom die bij de onthulling aanwezig was. De dochter van de verzetsheld nam zelfs nog even het woord tegen de betogers en riep hen op de slavernij van zich af te schudden. Ze citeerde daarbij haar vader.

Het bronzen standbeeld van de hand van Jikke van Loon heeft een plekje gekregen bovenaan een monumentale trap aan het gelijknamige Anton de Kom-plein. Van Loon kwam als winnaar uit de bus bij een wedstrijd waaraan nog drie kunstenaars meededen. In de jury zat onder anderen de zoon van de verzetsheld. De jury koos het ontwerp van Van Loon omdat het ‘de beste verbeelding geeft van het strijdbare karakter van De Kom’. Bovendien, zo oordeelde de jury, weet het kunstwerk mensen van dichtbij én veraf te raken.

De betogers, verenigd in het ‘Comité een waardig standbeeld van Anton de Kom’ denken daar anders over. ‘Hij staat in Nederland symbool voor het Surinaamse en zwarte bewustwordingsproces. Hij is het gezicht van het antikoloniale denken. Dat deze man vervolgens levenloos, halfnaakt en met vergrote geslachtsdelen zal worden afgebeeld in Europa wordt als beledigend ervaren.’ Een van de tegenstanders kondigde maandag dan ook aan dat het beeld vermoedelijk geen lang leven zal zijn beschoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden