Prostitutieboten Utrecht dicht: 'Nu wordt het leven voor ons alleen maar gevaarlijker'

Utrecht heeft vanaf vandaag voorlopig geen raamprostitutie meer. Donderdag om 9 uur moeten de laatste 98 peeskamers in de boten aan het Zandpad gesloten zijn, evenals de 17 ramen aan de Hardebollenstraat in het centrum.

De laatste nacht voor de raamprostituees van het Zandpad. Beeld ANP

Wegra, de grootste raamexploitant van de stad, verloor woensdag het kort geding tegen de gemeente om de sluiting aan te vechten. Sommige prostituees reageerden emotioneel op het verlies van hun werkplek. Enkele waren naar de rechtbank gekomen om steun te betuigen aan de exploitant.

'Nu wordt het leven voor ons alleen maar gevaarlijker', zei de Italiaanse Federica. 'Dit was de veiligste werkplek van Nederland.' De prostituees zeiden juist deze weken benaderd te zijn door 'foute mensen' die hen zouden willen uitbuiten op louche locaties.

De gemeente wil de vergunning niet verlengen omdat er aanwijzingen zijn dat Wegra-medewerkers mensenhandel zouden faciliteren. Ook zou het bedrijf niet voldoende hebben gedaan om misstanden tegen te gaan. Tijdens de zitting bleek dat een manager van de exploitant hoofdverdachte is in een mensenhandelzaak.

Wegra exploiteerde sinds 1977 deze prostitutieboten, die in eigendom zijn van het bedrijf. Directeur Cees Jobben zei dat deze kamers niet worden doorverhuurd aan een mogelijke andere exploitant, zolang Wegra nog procedeert. 'En we gaan vooralsnog door met deze juridische strijd.'

Mogelijk gaan binnenkort wel een kleiner aantal ramen aan het Zandpad weer open, die al eerder dit jaar waren gesloten. Een nieuwe exploitant die zich bij de gemeente heeft gemeld, onderhandelt met de eigenaren van deze boten. Eerder dit jaar had burgemeester Wolfsen al de vergunning van de vier andere kleinere seksexploitanten van het Zandpad ontnomen, met bij elkaar ongeveer veertig ramen.

De mogelijke coöperatie van prostituees, die zelf een aantal boten wil exploiteren, lijkt achter het net te vissen, nu Wegra niet wil doorverhuren en de overige boten al door de andere kandidaat-exploitant zijn gevorderd.

Wegra probeerde tijdens de zitting de rechter te overtuigen van zijn goede wil. In 2005 deed het bedrijf naar eigen zeggen als enige seksexploitant aangifte tegen mensenhandelaar Saban B. Regelmatig zegde Wegra de huur op van vrouwen van wie de exploitant denkt dat ze niet vrijwillig achter het raam staan.

De gemeente betoogde dat 'de misstanden verweven zijn in de bedrijfscultuur'. Jurist Niels Verkerk haalde vijf strafzaken aan. 'Meerdere vrouwen zijn er mishandeld. In 2008 haalde de politie een acht maanden zwangere vrouw achter het raam weg.' De gemeente heeft ook belastende geheime stukken overlegd aan de rechter.

Met name de twee managers van Wegra bleken een kwalijke rol te spelen. De twee zijn deze zomer meteen ontslagen. Jobben zegt dat hij er daarvoor geen weet van had dat de mannen verdacht werden. 'Zij hadden mij alleen verteld dat ze getuige waren in een mensenhandelzaak.'

Anders dan de elf beheerders van het bedrijf bleken de twee managers vooraf niet te zijn gescreend. 'Wegra zit hiermee hoe dan ook fout', oordeelde rechter. 'Of Wegra wist wat de managers deden, of Wegra wist het niet en had zijn eigen mensen niet onder controle.' Zelfs als maar een klein deel van de activiteiten mogelijk te doen heeft met het faciliteren van mensenhandel, moet de gemeente al de vergunning intrekken, aldus de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden