Prostitutie verdwijnt na 68 jaar van Zandpad

De gemeente Utrecht legt een nieuwe 'schone' raamprostitutiezone aan waar strenge regels gelden, om de hoek bij de huidige locatie aan het Zandpad. Op een braakliggend terrein haaks op de Vecht, achter een rioolwaterzuiveringsinstallatie, moeten volgens burgemeester Wolfsen binnen een jaar prostitutiecabines met 162 ramen verrijzen.

UTRECHT - De prostitutieboten, die al sinds de Tweede Wereldoorlog aan het Zandpad liggen, zullen verdwijnen. Maandag zegde het waterschap Amstel, Gooi en Vecht de huurovereenkomst op met de eigenaren van de arken. De voormalige seks-exploitanten moeten de boten voor 3 maart hebben verwijderd.


De gemeente had het waterschap inzage gegeven in de bestuurlijke rapportage over mensenhandel op het Zandpad. Dat was de aanleiding om de huurcontracten te beëindigen.


De burgemeester had eerder al de grootste exploitant van de boten, Wegra, de vergunning ontnomen. Sinds juli zijn alle prostitutieramen in Utrecht dicht. Van alle vijf de voormalige exploitanten had de gemeente signalen ontvangen dat zij mensenhandel faciliteren.


De nieuwe mogelijke exploitanten liepen er bij hun vergunningaanvraag tegenaan dat ze zaken moesten doen met de oude exploitanten, die de boten in hun bezit hadden. Dit was Wolfsen een doorn in het oog. Daarom had hij het waterschap al eerder benaderd met de vraag te bekijken of de huurcontracten op te zeggen waren. 'Nu kunnen we een nieuwe start maken op een andere plek', zei Wolfsen maandag. 'Doel is een zo veilig mogelijke raamprostitutie zonder misstanden.'


De burgemeester is vanaf 2008 druk met het bestrijden van mensenhandel. Volgens hem werkten weinig prostituees vrijwillig op het Zandpad. Een aantal prostituees bestrijdt deze stelling. Ze zeggen dat Wolfsen zonder geldige reden hun werkplek opheft.


Exploitant Wegra kondigde maandag aan naar de rechter te stappen. Woordvoerder Cees Jobben noemt het afnemen van de ligplaatsen onfatsoenlijk en onrechtmatig: 'De rechter moet in een lopende procedure nog beslissen of er bewijzen zijn dat wij mensenhandel faciliteren.'


Een van de beoogde nieuwe exploitanten, directeur Marc Kramer van Gooiland Beveiliging, vreest dat het lang duurt tot de ramen op de nieuwe locatie opengaan. Procedures en lopende rechtszaken vergen veel tijd. 'De vraag is ook welke bank een lening zal verstrekken om de cabines aan te schaffen.'


Wolfsen is wel optimistisch over de spoedige realisatie van de zone, waar onvrijwilligheid zoveel mogelijk moet worden uitgebannen. Exploitanten mogen op de nieuwe locatie geen monopoliepositie verwerven; eenvijfde van het aantal ramen is het grootst mogelijk bezit. Er komt een maximale huur, die aanzienlijk lager is dan de oude prijs, 1.300 euro per week. Voortaan kan de gemeente na signalen van mensenhandel weigeren een vrouw te laten registreren als prostituee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden