Lezersbrieven

Prostitutie verdient serieus, genuanceerd en respectvol debat

De ingezonden brieven van maandag 7 augustus.

Linda Terpstra: 'Vrouwen en mannen die in de prostitutie werken zijn kwetsbaar.' Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Linda Terpstra: 'Vrouwen en mannen die in de prostitutie werken zijn kwetsbaar.'Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Brief van de dag: Prostitutiedebat is ontaard in straatgevecht

Wie is politiek correct in het prostitutiedebat? Zij die sekswerkers willen empoweren en stigmatisering willen bestrijden? Of zij die aandacht vragen voor de vrouwen die tot prostitutie worden gedwongen en misstanden in de seksindustrie aan de kaak stellen? Beide partijen hebben recht van spreken wat mij betreft.

Het prostitutiedebat lijkt ontaard in een straatgevecht, waarbij vooral op de persoon wordt gespeeld. Ine Vanwesenbeeck zette een gewaardeerd journalist als Renate van der Zee weg als iemand die 'leugen, overdrijving en stemmingmakerij' niet schuwt. In het verleden werd politica Karina Schaapman beschimpt en zelfs bedreigd omdat ze zich uitsprak over geweld en dwang in de seksindustrie. Om zichzelf te beschermen heeft zij zich teruggetrokken uit het prostitutiedebat. Ook Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens kreeg het zwaar te verduren toen zij zich uitsprak over misstanden.

Waarom? Het gaat om een maatschappelijk vraagstuk waaraan we aandacht moeten kunnen schenken in openheid en veiligheid. Het is ernstig dat we dit debat niet in de nuance kunnen voeren.

Vrouwen en mannen die in de prostitutie werken zijn kwetsbaar. Daar is iedereen het over eens. Zij zijn niet geholpen als opiniemakers hun mening niet kunnen geven zonder publiekelijk afgemaakt te worden.

Mensenhandel is een van de snelst groeiende vormen van internationale criminaliteit. Met name meisjes en (jonge) vrouwen worden slachtoffer van seksuele uitbuiting. Er zijn signalen dat het aantal minderjarigen in de seksindustrie toeneemt. Dat is voldoende reden voor een serieus debat, waarin we om te beginnen eens met respect naar elkaar zouden kunnen luisteren.

Linda Terpstra, voorzitter Raad van Bestuur Fier (Fier is een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties)

Feminisme

Alle Elma Drayers en intersectionele feministes ten spijt, het optreden van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam heeft meer aan emancipatie opgeleverd dan al het gediscussieer erover. Althans, zo beleef ik dat als man.

Bert Kolk, Emmen

Intersectioneel feminist Hadjar Benmiloud en klassiek feminist Elma Drayer. Beeld Jeroen Hofman / de Volkskrant
Intersectioneel feminist Hadjar Benmiloud en klassiek feminist Elma Drayer.Beeld Jeroen Hofman / de Volkskrant

Voetbalwereld

Met een lach heb ik het stuk van Arie Elshout gelezen over voetbal.

Welke grote veranderingen er zijn binnen de voetbalwereld, de mega-aankopen en dat Feyenoord weer voor achttien jaar in 'het hok' terug mag (samen met die Johan Cruijff Schaal die ze zaterdag hebben gewonnen, chapeau). Zij gaan in ieder geval wél door in de Champions League...

Toch vind ik het jammer dat aan het einde van het stuk, als het dan over voetballiefde gaat, niet wordt genoemd wat voor topprestatie de Oranje Leeuwinnen leveren. Ik heb van 'onze' voetbaldames genoten.

Marjolein Blanken, Amsterdam

Trabant

Hans van Noord wil graag een kunststof carosserie, zoals die goede oude betaalbare Trabant. Hij noemt vooruitgang betrekkelijk.

Ik vind het verkeerde nostalgie. In de Trabant die ik vroeger reed, had ik altijd een jerrycan olie bij me. De benzinepomp voorzag niet in de juiste brandstof. Om de tweetaktmotor te voorzien van een mengsel van benzine en olie voegde ik 'op het oog' bij de benzine een scheut uit de jerrycan erbij. Kunstof carosserie? Misschien. Maar verder vooral vooruitkijken met oog voor het klimaat.

Jeanette van der Meer, Den Haag

Geen woorden meer

Onze woordenschat wordt steeds meer uitgehold en zal nog slechts resulteren in vaagtaal. We hadden al 'mensen met mogelijkheden', nu moeten we iedereen genderneutraal gaan aanspreken.

Woorden zijn ontstaan om dingen te benoemen, zodat een ander zo goed mogelijk begrijpt wat iemand bedoelt. Met woorden iets onderscheiden heeft niets te maken met ongelijkwaardigheid, maar alles met communicatie.

Het is goed bedoeld dat we niemand voor het hoofd willen stoten, maar het werkt niet om regels te baseren op uitzonderingen. Uitzonderingen bevestigen juist een regel. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we, zonder de regel op te heffen (zoals iemand als m/v benoemen), niet ons best moeten doen minderheden tegemoet te komen. Dat kan in dit geval door een derde variant in te voeren: 'onzijdig' (zoals bij woorden).

Zo las ik over iemand die onlangs getransformeerd is van man tot vrouw. Nu is het dan eindelijk zo ver, en nu mag ze straks geen 'vrouw' genoemd worden. Hoe gaan we dat nu weer oplossen: 'een mens met ongekende mogelijkheden'? Of wordt het 'dat mens'?

Discrimineren en onderscheid maken: het is appels met peren vergelijken. Een nuttig gezegde dat nu nog door de beugel kan. Straks mogen we alleen nog 'fruit' zeggen.

Alice Garritsen, Assen

Vrouwenvoetbal

Het gaat goed met het Nederlandse vrouwenvoetbal. Maar, de meisjes zijn er nog lang niet, d.w.z. langszij de jongens. Want: ze houden hun shirt aan als ze gescoord hebben; ze hebben geen getatoeëerde armen; ze worden niet uitgejouwd bij een onhandige pass; ze hebben geen rijtje blonde voetbalmannen op de tribune; ze hebben geen kapper nodig in de rust; ze komen niet in opzichtige auto's naar de training; ze doen niet mee in de mallemolen van de miljoenentransfers. En de stad wordt na winst niet gesloopt. Hoop ik.

A. Wouters, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden