Prostitutie in Marokko rukt op

Studentes die bijverdienen door zich te laten betalen voor seks, kinderen die door toeristen worden misbruikt: Marokko lijkt in de voetsporen van Thailand te treden.

De eerste keer dat Nadia (22) zich voor seks liet betalen, had te maken met een Mercedes. Nadia studeert journalistiek in Rabat. Ze was onderweg naar de universiteit, ze had de bus gemist en het regende. Toen stopte er een Mercedes voor haar. De bestuurder, een veertiger, leverde haar af bij de faculteit. Wat voelde Nadia zich stoer: zij stapte uit de Mercedes van een oudere man, en iedereen kon het zien.

Gemakkelijk
Een aantal dagen later hadden ze seks en toen hij haar daarvoor betaalde, weigerde ze niet. Ze had al veel studiegenoten horen praten over deze manier van geld verdienen. Het was zo gemakkelijk, zeiden ze, je hoefde er bijna niets voor te doen. Zo werd Nadia hoer, al weigert ze zichzelf dat etiket op te plakken. ‘Ik ben serieus bezig met mijn studie’, zegt ze. ‘Mannen pik ik alleen op als ik dat wil.’

Nadia doet voor Marokkaanse begrippen ook niets uitzonderlijks. Zoveel vrouwen laten zich voor seks betalen, en zoveel kinderen, dat de Marokkaanse vrouwenorganisatie Ligue Démocratique des Droits des Femmes (LDDF) spreekt van een probleem. ‘Het fenomeen van de prostitutie wordt elke dag erger’, zegt Bouchra Abdou van de LDDF.

Ook Marokkaanse media getuigen bijna dagelijks van de wantoestanden die in Marokko op het gebied van de prostitutie plaatsvinden. Vooral seks met kinderen leidt tot maatschappelijke beroering, zo blijkt. Verontruste burgers voeren actie onder het motto: Touche pas à mes enfants, raak mijn kinderen niet aan.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Marokko onlangs, aldus de krant Al Massae, dat de kinderprostitutie oprukt en het sekstoerisme daarop in speelt. ‘Het zijn toeristen uit Europa die kinderen willen, een jongen of een meisje, dat maakt niet uit’, zegt Bouchra Abdou.

Seksindustrie
Vorig jaar zijn 150 mensen voor de rechter verschenen vanwege dit feit. Ook dit jaar brengt de Marokkaanse politie voortdurend in het nieuws dat er weer een Fransman, Duitser of Engelsman is opgepakt omdat hij voor 200 dirham, 18 euro, een kind heeft misbruikt. Rachid Niny, de hoofdredacteur van Al Massae, vergeleek Marokko al met Thailand, dat bekendstaat om zijn seksindustrie.

Dat deed hij ook met het oog op een ander verschijnsel waarover in Marokko commotie is: de uittocht van Marokkaanse vrouwen richting het Midden-Oosten. Deze vrouwen reizen via Tunesië of Turkije, waar zij in contact komen met een tussenpersoon die hen verder begeleidt. Soms weten ze van tevoren dat ze in de prostitutie belanden, soms denken ze dat ze kapster of schoonmaakster worden maar eindigen ze evengoed als hoer.

Volgens Al Massae hebben dit jaar al 89 duizend Marokkanen juist deze route en geen directe vlucht naar het Midden-Oosten genomen, wat doet vermoeden dat een groot deel van hen vrouw is. Een van hen is Nadia’s zus, die als prostituee in de Verenigde Arabische Emiraten werkt. Moet Nadia een hele nacht bij een klant blijven voor 100 euro, haar zus strijkt in diezelfde tijd drie keer zoveel op. ‘Maar die kerels zijn wel beesten, ze zijn niet aan vrouwen gewend’, hoort Nadia van haar zus.

Aangesproken
Ook Libanon, Jordanië en Syrië zijn populaire bestemmingen onder Marokkaanse vrouwen omdat de prostitutie er zo goed betaalt. Bouchra Abdou werd in Libanon al aangesproken door een man. Zij was toch een Marokkaanse? Dan wilde ze toch wel met hem meegaan? ‘In het Midden-Oosten denken ze dat alle Marokkaanse vrouwen prostituees zijn. Dat is ernstig.’

Het opvallende is dat in Marokko de minste aandacht uitgaat naar de soort prostitutie die volgens de LDDF het meest toeneemt: die onder vrouwen als Nadia, die af en toe een klant scoren. ‘Ze steken elkaar aan’, zegt Bouchra Abdou. Studentes staan er in Marokko om bekend, maar ook andere vrouwen verkopen zichzelf. Het lijkt bijna bij het leven in Marokko te horen.

Het gaat hier niet om de beroepsgroep van hoeren die fulltime werken en die toegeven dat ze hoer zijn. Deze vrouwen heb je overal ter wereld en dus ook in Marokko – al staat er op prostitutie officieel een boete van 150 euro per keer. Beroemd zijn de dorpen in het Atlas-gebergte die één groot bordeel zijn, zoals Tizi. Er zijn ook steden met een speciale hoerenwijk, zoals Khénifra.

Opwaardeerkaart
Wat vrouwen als Nadia doen, is meer verhuld. Zij verdienen wat bij met seks, maar ze noemen zich geen prostituee omdat zij in het dagelijks leven iets anders doen. Hun seksuele contacten laten zij uitbetalen in geld, maar het mag ook een nieuwe jurk, een opwaardeerkaart voor de mobiele telefoon, een treinabonnement, een maand huur of een bezoek aan de kapper zijn.

Volgens Aïcha Zaïmi Sakhri, hoofdredacteur van het vrouwenblad Femmes du Maroc, komt deze vorm van prostitutie in Marokko veel meer voor dan in westerse landen. Seks los van liefde en huwelijk kost in Marokko vaak wat, al bestaan er geen statistieken die dit aantonen. Wel hield Femmes du Maroc eerder dit jaar een enquête onder 501 vrouwen, van wie 33 procent zei begrip te hebben voor seks tegen betaling om de levensomstandigheden te verbeteren.

Armoede is wat de meeste prostituees drijft, wat verklaart waarom zoveel studentes zich voor seks laten betalen: ze kunnen onmogelijk rondkomen van de studiebeurs van maximaal 130 euro per drie maanden. Maar er zijn ook vrouwen die het doen uit een behoefte aan luxe, zoals Nadia, die een fotocamera, een nieuwe mobiele telefoon en boeken kocht.

Mogelijke verklaring
Femmes du Maroc gaf een mogelijke verklaring voor al deze vormen van ‘verkoop van het vrouwenlichaam’. In de islam mag seks officieel alleen binnen het huwelijk plaatsvinden en het huwelijk wordt voltrokken nadat de man zijn toekomstige vrouw een bruidsschat heeft gegeven. Zo kan het idee ontstaan dat seks moet worden betaald, aldus het blad.

En er lijkt nog iets mee te spelen. Sommige studentenprostituees hebben een naam voor de mannen met wie zij het bed delen: dat zijn geen klanten, dat zijn ‘slachtoffers’. Ook Nadia getuigt van zo’n houding, de mooie Nadia, die zoveel woede uitstraalt. Haar stiefvader vindt ze een ‘ezel’. Haar eerste vriendje, een Marokkaan uit Breda, liet na een vakantie vol beloften niets meer van zich horen.

En dan woont ze ook nog in een land waarin mannen de macht hebben. Althans? ‘Ze denken dat ze de macht hebben’, zegt Nadia. ‘Maar dat is niet zo. Mijn kut heeft de macht. In bed worden al die kerels hondjes.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden