Prostitutie geeft Wallen juist sfeer

Het valt me tegen dat de Volkskrant niet verder kijkt dan de officiële lijn van de gemeente Amsterdam. Echte deskundigen zoals Mariska Majoor (Binnenland, 18 december) die opkomt voor de vrouwen die hun werkplek kwijt dreigen te raken door het gemeentebeleid, worden blijkbaar niet serieus genomen....

Teun van Wely en Amsterdam

Wat mij de laatste jaren juist opvalt, is dat de rechtstaat blijkbaar niet meer geldt voor mij en mijn buurtgenoten. Door de speciale politieverordeningen worden daklozen en mensen die op straat rondhangen voor het minste en geringste beboet. Boetes die de meesten doorgaans in detentie uit moeten zitten omdat ze ze niet kunnen betalen.

Nu maakt de gemeente misbruik van de de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob) om Casa Rosso weg te krijgen, terwijl de eigenaar niets crimineels heeft gedaan. Een wereldberoemde attractie moet verdwijnen en rond de honderd mensen dreigen op straat te staan omdat de gemeente op een geniepige manier zijn plannen door wil drukken. Laat de krant dit machtsmisbruik door een links college, eens onderzoeken.

Door mijn werk, ik heb een kledingwinkel, ken ik op de Wallen veel prostitués. In de eerste plaats zijn het niet alleen vrouwen, maar ook veel transseksuelen en travestieten. Al die mensen beschouwen prostitutie gewoon als middel om in hun levensonderhoud te voorzien. De gemeente misbruikt het argument van mensenhandel – dat op de Wallen bijna niet voorkomt – om het deze mensen onmogelijk te maken hun beroep uit te oefenen.

Ondanks de minder fraaie kanten hou ik veel van mijn buurt met zijn kosmopolitische en vrije sfeer. Waar ter wereld vind je nou zo’n concentratie van rassen, nationaliteiten en ‘seksuele verschijningsvormen’ die zonder noemenswaardige spanningen samenleven en werken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden