Prostituees vrezen veel te hoge huren in nieuwe zone Utrecht: 'Het wordt onbetaalbaar'

De prostituees in de door de gemeente opgezette 'schone' raamprostitutiezone in Utrecht vrezen dat ze meer huur moeten betalen dan in de oude - vanwege misstanden gesloten - zone. Dit komt onder meer doordat de gemeente met de pachtprijs voor de grond alle gemaakte kosten wil dekken, die ze sinds de sluiting van het oude Zandpad heeft gemaakt.

Het nieuwe Zandpad.Beeld BeJa Accommodaties

De gemeente heeft na de sluiting van het oude Zandpad gezegd dat het in de nieuwe zone op alle fronten beter zou worden voor de prostituees en dat er 'schappelijke' prijzen zouden worden gevraagd. Dat laatste betwijfelen de prostituees. 'Ondanks alle mooie woorden van de gemeente moeten sekswerkers daar gaan werken voor de winst van de bouwer, de exploitant én de gemeente', zegt jurist Marjan Wijers, die zich inzet voor de rechten van prostituees. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen ontkent dat de gemeente winst maakt op de grond.

De vorige burgemeester, Aleid Wolfsen, sloot in 2013 alle raamprostitutie in Utrecht, vanwege signalen van mensenhandel. Daarna vatte Utrecht het plan op zelf een nieuwe prostitutiezone op te zetten, die schoon en transparant moest zijn. Eerder deze maand maakte Utrecht de bouwer bekend, BeJa. Komend voorjaar moet de zone, die vlakbij de gesloten prostitutiebootjes aan het Zandpad ligt, klaar zijn. BeJa spreekt nu met mogelijke exploitanten, die elk maximaal 32 ruimtes gaan huren. De exacte huur die deze exploitanten gaan vragen aan de prostituees is nog niet bekend.

In de biedingsprocedure voor de bouw van 162 nieuwe prostitutieruimtes was de hoogte van de geboden huurprijs voor de grond doorslaggevend. Het gaat om minimaal 635 duizend euro per jaar. De winnaar van de aanbesteding, bouwer BeJa Accommodaties uit Hoogeveen, heeft de hoogste prijs geboden, volgens anonieme bronnen flink meer dan het minimum.

De pacht wordt doorberekend in de huurprijs voor de prostituees. 'De geboden pacht voor de grond heeft een rol gespeeld in de keuze van de bouwer', zegt Van Zanen. 'We moesten die aanbesteding wel zo doen, anders zou er volgens onze juristen sprake zijn van staatssteun.'

Met de pachtopbrengst van de grond worden volgens de burgemeester alle kosten gedekt die de gemeente maakt in het prostitutiedossier, vanaf de sluiting van het oude Zandpad: de plankosten en het bouwrijp maken van de grond, maar ook beheer en toezicht.

Van Zanen zegt niet te kunnen garanderen dat de huurprijzen voor de prostituees niet hoger worden dan op het oude Zandpad (540 euro per halve dag per week). 'Maar we zien er streng op toe dat de bouwer en de exploitanten niet te hoge winstmarges instellen, waardoor de huur voor de vrouwen te hoog wordt. Dan verlenen wij geen vergunning.'

Reportage: Hoerenbuurt Utrecht opgeknapt

'Schone prostitutie bestaat niet. Maar vrouwen verdienen hier hopelijk een boterham.'

Volgens jurist Wijers is het niet te billijken dat zelfstandig werkende prostituees, die niets te maken hadden met mogelijke misstanden op het oude Zandpand die tot de sluiting ervan hebben geleid, nu moeten opdraaien voor alle door de gemeente gemaakte kosten. Voormalig prostituee Caja van Tolie, een van de mogelijke exploitanten: 'Het is verschrikkelijk wat de gemeente hier doet. Voor de dames wordt het onbetaalbaar.'

Een andere mogelijke exploitant, Marc Kramer van facilitair bedrijf Midned, denkt dat het wel mogelijk moet zijn de huurprijs voor de dames ongeveer op het oude niveau te houden. 'Dat betekent wel dat ik als exploitant minder ruimte heb voor de sociale aspecten uit ons aanvankelijke plan, zoals compensatie als een vrouw ziek is en een paar dagen niet kan werken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden