Prostituees mijden bezoekende Eurodames

Als een klein gezelschap vrouwelijke afgevaardigden van het Europees Parlement de Oude Manstraat betreedt, schuiven hier en daar schielijk gordijntjes voor de vitrines....

Van onze correspondent Rob Gollin

Hier worden bouwstenen voor beleid verzameld. 'Ik wil de harde realiteit tonen', had Europarlementariër Patsy Sörensen van de Groenen aangekondigd. Ze is voormalig wethouder van Antwerpen en gedreven belangenbehartiger van uitgebuite vrouwen. Op haar uitnodiging hebben vijf collega's dinsdag de vergaderzalen in Brussel verruild voor de rafelrand langs de Schelde.

Sörensen is belast met een rapport over mensenhandel. De bestrijding ervan is onlangs door voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie tot speerpunt verklaard. Volgens officiële schattingen evenaart of overtreft de omzet in deze tak van misdaad inmiddels die van de drugshandel.

Op deze koude januarimorgen wordt de rauwe werkelijkheid louter door overlevering overgebracht. Veel vitrines zijn nog leeg. Waar zich 's avonds auto's bumper aan bumper door de nauwe straatjes wurmen, waggelt nu alleen een aftandse Toyota voorbij, op ruime afstand gevolgd door een glanzende Mercedes met Nederlands kenteken. Voor Sörensen maakt het geen verschil. 'Je ziet toch hoe ze als in legbatterijen moeten werken.'

Kleine bendes uit Albanië, Oekraïne en Turkije vechten in de wijk om de hegemonie achter de ramen. Een blanke vrouw kan er meer dan duizend gulden per dag opbrengen.

De korte wandeling door de Oude Manstraat levert geen enkel contact op, maar de parlementariërs hoorden al eerder op de dag grimmige verhalen. Op een geheim opvangadres ontmoetten ze prostituees die het milieu ontvluchtten en bereid zijn te getuigen tegen mensenhandelaren. Nu ze zijn ondergedoken, staat niet zelden hun familie bloot aan bedreigingen. Ook in Payoke, een inloopcentrum in het hart van de wijk, vertellen medewerkers over de terreur tegen vrouwen. Mishandeling met een strijkijzer, haarlak op de buik spuiten en vervolgens in brand steken. 'Het wordt steeds gewelddadiger, de concurrentie is groter.'

De Europarlementariërs, onder wie de Nederlandse Lousewies van der Laan (D66), trekken snel conclusies. In vergelijking met de war on drugs steken investeringen in de aanpak van mensenhandel magertjes af. Betere internationale samenwerking en intensievere contacten met hulporganisaties zijn nodig. Wie wil getuigen moet net als nu in België het geval is op een beschermde status kunnen rekenen. Harmonisatie in wetgeving wordt bepleit.

's Middags wacht de delegatie weer de vergaderzaal. Vergeet niet de presentielijst te tekenen, vermeldt het dagprogramma nog als waarschuwing, anders loopt u uw dagvergoeding mis. Ook de Brusselse realiteit kan meedogenloos zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden