Prostituees krijgen status kenniswerker

Buitenlandse prostituees kunnen vanaf 1 oktober zonder tewerkstellingsvergunning in Nederland aan de slag. Voorwaarde is dat ze in loondienst zijn en meer verdienen dan 45 duizend euro per jaar (prostituees onder de dertig 32.600 euro)....

Van onze verslaggeefster

Dat blijkt uit een brief van ministers De Geus (Sociale Zaken) en Verdonk (Vreemdelingenzaken) aan de Tweede Kamer. De situatie is een onbedoeld gevolg van het beleid om kennismigranten in Nederland toe te laten. Bij de vraag of iemand wordt toegelaten wordt alleen gekeken naar de hoogte van het inkomen. Het opleidingsniveau of het beroep doet niet ter zake, behalve bij promovendi, universitair docenten, profvoetballers en geestelijken.

'Onder het nieuwe regime wordt dus ook migratie mogelijk in verband met beroepen die buiten de gebruikelijke definitie van kennismigranten vallen, zoals de prostitutie', aldus het ministerie. Voor prostituees aan wie een arbeidscontract is aangeboden met een salaris boven de gestelde inkomensgrenzen vervalt de vergunningenplicht op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Datzelfde geldt voor ieder ander beroep.

Stichting De Rode Draad, de belangenorganisatie van prostituees, is niet blij met de situatie. 'Het werkt ongewild vrouwenhandel in de hand', stelt een woordvoerder. 'Het probleem is dat je een arbeidscontract moet overleggen, en behoorlijke arbeidscontracten zijn er niet in deze branche.'

De vrouwen zijn meestal op papier zelfstandig ondernemer, verklaart ze, omdat hun baas geen sociale lasten wenst af te dragen. 'Als sprake is van loondienst gaat het meestal om idiote woekercontracten, waarin de meisjes eerst veel geld moeten voorschieten of veel moeten betalen voor huisvesting.' Zolang er geen behoorlijke arbeidscontracten zijn, leidt de 'promotie' tot kenniswerker alleen maar tot misbruik, denkt De Rode Draad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden