Nieuws

ProRail vraagt miljardeninvestering om Nederlands spoor toekomstbestendig te maken

Spoorbeheerder ProRail vraagt in een brief aan informateur Mariëtte Hamer om investeringen in het Nederlandse spoornetwerk om het uit te rusten voor de toekomst. Concreet gaat het om miljarden euro’s, stelt ProRail-baas John Voppen in het AD.

Pepijn de Lange
null Beeld ANP
Beeld ANP

Op dit moment loopt het spoornetwerk in Nederland – volgens ProRail ‘het meest intensief bereden spoorwegnetwerk in Europa’ – tegen zijn grenzen aan, schrijft de organisatie. In het najaar waarschuwde ProRail al dat de coronacrisis daar geen verandering in brengt: zelfs als het reisgedrag verandert, zal het spoor de komende jaren nog steeds vol- en vastlopen. In prognoses wordt gesteld dat het treinverkeer de komende twintig jaar met 30 tot 40 procent toeneemt.

Om het treinverkeer toekomstbestendig te maken, heeft ProRail verscheidene ideeën. Reizen buiten de spits aantrekkelijker maken, zou bijvoorbeeld al meer ademruimte geven. Ook wil ProRail investeren in internationaal spoorverkeer en ‘urgente vervoersknelpunten’, zowel in steden als in de regio.

Daarvoor zijn miljarden euro’s nodig, stelt Voppen in het AD. Tegen De Telegraaf zegt hij de komende twee jaar 1.200 nieuwe medewerkers nodig te hebben. ‘Om onze plannen uit te kunnen voeren, is niet alleen bij ProRail, maar in de gehele spoorsector veel technisch geschoold personeel nodig.’

Bouwsteen

ProRail denkt te kunnen bijdragen aan de aanpak van verschillende maatschappelijke problemen – mits de overheid met geld over de brug komt. Zo ziet ProRail een rol voor zichzelf weggelegd in het tegengaan van woningschaarste: ‘Met goede spoorverbindingen maken we woningbouw mogelijk in het hele land en zorgen we dat nieuwe woningen en wijken goed bereikbaar zijn.’

Een goed spoornetwerk levert volgens ProRail ook een positieve bijdrage aan de werkgelegenheid in Nederland. Bovendien is treinverkeer ‘één van de belangrijkste bouwstenen’ voor een duurzaam klimaat.

In maart van dit jaar luidde de openbaarvervoersector juist een andere noodklok: als de overheidssteun later dit jaar niet verlengd wordt, zullen dienstregelingen fors inkrimpen. De NS en het stad- en streekvervoer krijgen tot 1 oktober een ‘beschikbaarheidsvergoeding’ van de overheid. Die is bedoeld om treinen, bussen, metro’s en trams ook in coronatijd zoveel mogelijk te laten rijden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden