NieuwsRookverbod

ProRail streeft na klachten van reizigers naar volledig rookvrije stations

Over twee jaar moet roken op het station helemaal verleden tijd zijn. ProRail wil daarin ‘zelf het voortouw’ nemen, zegt woordvoerder Jaap Eikelboom. De spoorbeheerder, die eigenaar is van de vierhonderd treinstations in Nederland, krijgt namelijk veel klachten van reizigers die zich storen aan het roken bij de daarvoor bestemde palen.

Redactie
Een rookzuil op een NS-station. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een rookzuil op een NS-station.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De woordvoerder zegt tegen De Telegraaf dat ProRail zijn verantwoordelijkheid wil nemen. ‘Met het instellen van het rookverbod komen we tegemoet aan de wens van een sterk groeiend deel van de reizigers. Iedereen moet op het station kunnen verblijven zonder in de rook van een ander te hoeven staan‘. aldus Eikelboom. ‘Wij willen niet afwachten tot het kabinet in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord voor een gezonder Nederland zo’n totaalverbod landelijk gaat instellen.’

Voor het plan zoekt ProRail steun bij de vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen. Die reageren gemengd op het voorgestelde einde van de rookpaal. Volgens FNV moet het treinpersoneel ergens kunnen roken, zolang reizigers er geen hinder van ondervinden, al kan het perron niet achterblijven als alle andere publieke ruimtes ook rookvrij zijn. De NS pleit voor genoeg draagvlak onder reizigers en personeel.

De ministeries van Volksgezondheid en Infrastructuur hebben in een reactie laten weten achter het plan van ProRail te staan. Reizigersvereniging Rover sluit zich daarbij aan. ‘Wij hebben te maken met zowel rokers als niet-rokers, maar die laatste categorie heeft er meer last van dan omgekeerd. Daarom zullen wij dit besluit steunen’, aldus directeur Freek Bos.

In 2004 werd een rookverbod voor alle Nederlandse treinen ingevoerd, wat het einde van de rokerscoupés betekende. In stationshallen, trappen, liften en tunnels mag evenmin worden gerookt. Onder overkappingen van stations bevinden zich rondom de rookzuilen nog wel speciale zones.

Lees meer over het rookverbod

Onderwijsinstellingen moeten uiterlijk augustus 2020 een rookverbod instellen op hun terrein en dat ook handhaven.

Het Achterhoekse festival Zwarte Cross deelt vanaf dit jaar boetes van 70 euro uit aan bezoekers die roken op plekken waar dat niet is toegestaan. Met de maatregel wil de organisatie voorkomen dat zij zelf boetes moet afdragen.

Ook rookruimtes in de horeca gaan definitief verdwijnen: het einde is in zicht.

Het kabinet maakt haast met het antirookbeleid. Vanaf begin 2020 mogen sigaretten en shag alleen verkocht worden in eenvormige, grauwe verpakkingen.

Waar mag je nog roken? In de ‘openlucht’ dus, maar wat is dat precies? Roken op een voetbaltribune of buitenterras: mag dat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden